FMI a agreat cu autoritatile romane forma bugetului pe anul viitor, iar acesta trebuie sa asigure ajustarile necesare, a afirmat seful misiunii FMI Jeffry Franks, intrebat cum comenteaza decizia Parlamentului de a reduce TVA la alimentele de baza la 5% si de a nu impozita pensiile sub 2.000 lei.
Franks a facut aceasta declaratie in parcarea din fata Banca Nationala a Romaniei (BNR), in timp ce mergea catre intrarea principala pentru o intalnire cu oficialii bancii centrale, potrivit Mediafax.

Ulterior acestei afirmatii, accesul presei a fost restrictionat de Jandarmerie, care nu a mai permis reporterilor sa mai adreseze alte intrebari.

Oficialul FMI a fost escortat pana la intrarea in Banca Nationala de catre jandarmi.

Jeffrey Franks a mai spus
ca trebuie evaluata o eventuala majorare a salariului minim, intrucat aceasta ar putea avea efecte daunatoare pentru economie.

El a declarat ca sunt intarzieri in ceeea ce priveste legea salarizarii unitare si cea a pensiilor, dar a aratat ca spera ca acestea sa fie recuperate. Franks a sustinut ca stie ca au fost facute presiuni privind majorarea salariului minim si ca acest lucru ar putea fi un avantaj, dar ca trebuie facuta o evaluare pentru a vedea cu exactitate ce inseamna o eventuala majorare, intrucat aceasta ar putea avea efecte daunatoare pentru economie.

El a mai precizat ca deficitul este de 4,4% si ca pana acum nu s-au discutat alte cifre, iar la o prima vedere aceste date par a fi in regula.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a precizat ca in cadrul intalnirii ca spera ca legislatia sa fie aprobata in timp si sa nu creeze probleme in derularea programului.

Intrebat daca salariul minim ar putea sa creasca, Tanasescu a raspuns ca nu s-a discutat pana acum acest subiect, dar ca probabil va fi abordat in sedinta de miercuri.

Totodata, intrebat daca ar putea ca deficitul sa creasca, Tanasescu a precizat ca in toate discutiile de pana acum s-a convenit ca in 2011 sa avem un deficit de 4,4%.

Vizita misiunea FMI la Bucuresti are in vedere evaluarea acordului in derulare si inceperea discutiilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri, a declarat Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.

Oficialii FMI vor avea discutii preliminare cu autoritatile romane privind continuarea actualului program, iar negocierile vor avea loc, cel mai probabil, la inceputul anului viitor.

Vizita delegatiei FMI se va incheia pe 1 noiembrie.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri