Perceptia expertilor financiari privind perspectivele economiei Romaniei in urmatoarele sase luni s-a inrautatit in octombrie, in timp ce la nivelul Europei Central si de Est aceasta s-a imbunatatit, arata un sondaj efectuat de institutul ZEW si grupul austriac Erste, scrie Mediafax.

Indicele ZEW privind asteptarile specialistilor pentru Romania in urmatoarele sase luni a coborat de la 21,3 puncte in septembrie la 14 puncte in octombrie.

Pentru Europa Centrala si de Est, indicele asteptarilor la sase luni a crescut cu doua puncte, de la 17,3 la 19,3 puncte. Incepand din octombrie, studiul include si Turcia.

Specialistii consultati de ZEW se asteapta ca Turcia sa inregistreze cea mai buna evolutie din regiune in urmatoarele sase luni, evaluand economia acestui stat cu 20,9 puncte. Urmatoarele clasate sunt Ungaria (16,5 puncte), Polonia (15,4 puncte), Romania (14 puncte), Slovacia (11,5 puncte), Cehia (10,2 puncte) si Croatia (7,4 puncte).

Romania a ramas pe penultimul loc in regiune in functie de perceptia situatiei actuale. Indicele respectiv a crescut de la -43,4 puncte in septembrie la -26,2 puncte in octombrie.

La nivelul regiunii, situatia actuala s-a imbunatatit, indicele aferent urcand de la -5,7 puncte in septembrie la 3,2 puncte. Sondajul pe luna octombrie include si Turcia.

Economia Turciei a fost inclusa in sondaj pe primul loc si in functie de situatia curenta, indicele privind evaluarea de catre expertii consultati de ZEW situandu-se la 45,9 puncte. Pe urmatoarea pozitie se afla Polonia (12,4 puncte) si Cehia (11,7 puncte).

Urmatoarele state au obtinut un scor negativ, respectiv Slovacia (-1,2 puncte), Croatia (-17,2 puncte), Romania (-26,2 puncte) si Ungaria (-31,4 puncte).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si