Recesiunea s-a accentuat in semestrul al doilea din 2010, iar economia nu isi va reveni in 2011, dinamica PIB real situandu-se intre -1% si +1%.

"Nivelul PIB potential (n.r. - dinamica) este de cel mult 3% tinand cont de nivelul investitiilor straine de anul acesta. Daca luam in calcul ca investitiile straine directe au un potential de crestere pana la 6 miliarde de euro pe an, atunci nivelul PIB potential creste la aproximativ 4 - 4,5%", explica Dan Bucsa, economistul sef al Bancpost.

Astfel, orice crestere economica mai redusa nu va conduce la efecte pozitive in sectorul privat.

Citeste si:

De asemenea, Bucsa considera ca rata inflatiei va cobori incepand cu luna iulie a anului 2011 spre intervalul din jurul tintei centrale stabilite de catre Banca Nationala a Romaniei la 3%.

"Investitiile straine directe in Romania nu vor creste semnificativ in 2011. Suntem comparati cu tarile din jur, iar situatia este defavorabila: avem cel mai mare dezechilibru fiscal din Centrul si Estul Europei si cea mai slaba performanta economica. Aversiunea la risc a investitorilor pune presiune pe cursul de schimb si, indirect, pe dobanzi", afirma Dan Bucsa.

In plus, consumatorii continua sa fie foarte pesimisti fapt ce face imposibila redresarea economica prin reluarea consumului.