Pentru prima oara din 2002 si pana acum, in Indicele de Perceptie a Coruptiei lansat de Transparency International, Romania se plaseaza pe un trend negativ in ceea ce priveste perceptia privind coruptia la nivelul sectorului public si a reformelor de combatere a ei, a anuntat organizatia.
Dupa ce anul trecut indicele a dat un semnal sever privind inghetarea luptei anticoruptie, Romania obtine 3,7 puncte din 10, aratand nu doar stagnarea efectelor politicilor anticoruptie, ci chiar o crestere a gradului de coruptiei perceputa. Astfel, Romania ocupa un deloc flatant loc 25 intre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, fiind urmata doar de Bulgaria cu 3,6 puncte si Grecia cu un scor de 3,5.

Semnalul de alarma nu a fost nici cand mai serios - indicele compozit rezultat in cadrul IPC surprinde cu precadere tendinte manifestate in evolutia perceptiei privind coruptia dintr-o tara. Se constata in acest ultim an abandonarea reformelor sistemice cu impact si reducerea gradului de interes a factorilor politici pentru combaterea coruptiei, ceea ce a avut ca rezultat scaderea in clasamentul IPC si, mai grav, deschiderea unui extrem de periculos trend descendent.

Romania, aflata intr-o severa criza financiara, trebuie sa actioneze pana cand acest flagel ii va aduce falimentul guvernamental si financiar si sa internalizeze angajamentul pentru transparenta si responsabilitate ca premisa a redresarii economice.

Transparency International Romania apreciaza ca aceasta scadere este rezultatul lipsei de coordonare strategica in privinta masurilor legislative si institutionale, ceea ce a condus la vulnerabilizarea excesiva a tuturor pilonilor de integritate si la afectarea credibilitatii reformelor si a Romaniei in general.

Decredibilizarea Romaniei este cu atat mai evidenta cu cat indicele compozit pentru tara noastra ia in calcul evaluari extrem de realiste si influente ale unor organizatii precum Country Risk Service and Country Forecast al Economist Intelligence Unit, Global Risk Service al IHS Global Insight, World Competitiveness Report al Institute for Management Development sau Global Competitiveness Report al World Economic Forum.

Daca guvernul Romaniei nu intelege sa isi asume intelesurile date de toate aceste institutii, cu siguranta mediul de afaceri stie sa citeasca efectele si riscurile pe care absenta reformelor reale anticoruptie le pot aduce climatului investitiilor straine.

Punctajul obtinut de Romania in IPC reprezinta cuantificarea rezultatelor reformelor anticoruptie, din perspectiva expertilor, analistilor de tara straini si nationali, precum si a oamenilor de afaceri, potentiali investitori. De aceea, deficientele sesizate de aceste categorii nu mai poate trece neobservata sau fara efecte si propune masuri urgente pentru a nu rata sansa Romaniei de a spera la o recuperare sustenabila in perioada post-criza financiara.

Pentru prefigurarea acelor masuri capabile sa produca un impact real si sustenabil, Transparency International Romania solicita constituirea unui grup de lucru cu participarea reprezentantilor tuturor partidelor parlamentare si a institutiilor relevante in cadrul pilonilor de integritate publica si ofera sprijinul voluntar pentru asigurarea functiei de secretariat a Initiativei Nationale pentru Buna guvernare si integritate publica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri