"Dupa ce vom iesi din criza, preturile la energie vor creste", a declarat Connie Hedegaard (foto), comisarul european pentru schimbari climaterice, facand referire la majorarea pretului la combustibilii fosili.

Comisarul european a adaugat ca, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, preturile vor creste in mod "semnificativ" in urmatorii cinci ani. Producatorii care vor reusi sa-si eficientizeze consumul de energie, vor avea de castigat.

"Astazi dimineata m-am intalnit cu un mare producator de ciment, care a reusit sa-si scada cu 25% consumul de energie, mentinand nivelul productiei. Acesta este tipul de investitii de care avem nevoie", a punctat Connie Hedegaard in cadrul unei conferinte pe teme climaterice organizate la Bruxelles.

Dupa un 2008 in care pretul barilului de petrol a cunoscut, in doar cateva luni, un varf maxim de 150 de dolari, ca mai apoi sa se prabuseasca in doar cateva luni la 30 de dolari, volatilitatea s-a mentinut si in 2009, dar intr-un ritm mult mai potolit, in jurul a 50-60 de dolari. Pentru anul acesta, pretul barilului de petrol s-a mentinut in jurul valorii de 70-80 de dolari.