Coerenta politicilor economice, in special a celor macroeconomice, este cea care face diferenta intre statele dezvoltate si cele care nu reusesc sa se dezvolte, a subliniat astazi Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, iar riscul de tara este pretul pe care Romania il plateste pentru lipsa de coerenta.
Coerenta politicilor economice face diferenta intre state, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, adaugand ca in 2000, cand a condus guvernul, a promovat politici coerente, desi a pierdut alegerile.

“Ce face diferenta intre state? Exista un curent de opinie in care ma inscriu care spune ca diferenta o face, in general, coerenta politicilor economice si, in particular, coerenta politicilor macroeconomice. Se dezvolta tarile care cu perseverenta dovedesc coerenta la nivelul politicilor. Deci, un fel de management statal care depinde de maturitatea statului, de institutii, de capacitatea acestora de a nu se lasa influentate de ciclurile scurte, dar si de calitatea elitelor si de modelul cultural care este esential in acest sens”, a explicat Isarescu.

Guvernatorul BNR a adaugat: "Eu am condus un guvern care a pierdut cu brio alegerile in 2000, dar vreau sa va spun ca atunci politicile au fost coerente".

Mugur Isarescu considera ca nu putem sa vorbim de coerenta in Romania daca in iulie 2010 s-a majorat cota TVA, iar acum, peste trei luni, vorbim de reducerea ei ca masura de iesire din criza.

“Prin forta lucrurilor tara asta a fost nevoita sa majoreze cota TVA de la 19% la 24%, fapt ce a provocat un soc puternic in economie, chiar si la nivelul bancii centrale deoarece ne-a perturbat procesul de tintire a inflatiei si asta nu este un lucru de joaca. Dar cum putem sa vorbim de coerenta daca discursul public vorbeste in prezent de reducerea TVA ca o solutie de iesire din criza? Deci, pe parcursul a trei luni suntem incoerenti”, a declarat Isarescu.

Tinand cont ca nu exista substitut pentru coerenta politicilor macroeconomice si nu exista nici substitut la sanatatea si sustenabilitatea lor, guvernatorul bancii centrale din Romania considera ca prima de risc pe care o suporta Romania (CDS - Credit Default Swap) este pretul pe care il platim pentru incoerenta.

“Si te intrebi de ce Romania trebuie sa plateasca cu un CDS ridicat, de ce trebuie sa plateasca cu 300 de puncte de baza mai mult decat o tara europeana? CDS este o prima de risc de default. Cred ca CDS-ul Romaniei releva in mod clar o coerenta scazuta in politici si in mesajele pe care le transmitem in exterior. Si asta ne costa. Platim cu totii si cautam vinovati in alte parti decat in cele care trebuie.”
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri