Pentru 2011, BERD a revizuit in urcare estimarea de crestere a PIB de la 0% la 0,9%, se arata in raportul trimestrial al bancii privind perspectivele economice ale statelor unde institutia financiara este prezenta, informeaza Mediafax.

Tarile care au incheiat acorduri de finantare cu FMI (Bosnia Herzegovina, Romania si Serbia) se confrunta cu mari dificultati in respectarea angajamentelor de reducere a cheltuielilor, iar statele fara sprijinul Fondului Monetar International au si ele sarcina dificila de a le tinte sub control.

Banca remarca o imbunatatire usoara a perspectivelor economice in Romania si Bulgaria.

In Romania, au aparut semne distincte de redresare, respectiv cresterea puternica a exporturilor, un sezon turistic bun si perspectiva unei productii agricole ridicate, elemente care contribuie la compensarea problemelor din alte sectoare si cererea de consum redusa.

Citeste si:

Guvernul a reusit sa respecte programul cu FMI prin aplicarea unor masuri dure de austeritate, care vor tine sub control cheltuielile bugetare.

Totusi, economia romaneasca se va contracta in acest an, iar anul viitor va reveni la o crestere modesta, se arata in raport.

Pe ansamblul regiunii unde BERD este prezenta, are loc o imbunatatire a conditiilor economice. Revenirea remiterilor si a preturilor petrolului si altor materii prime au fost benefice tarilor din Caucaz si Asia Centrala, in timp ce intrarile de capital au stimulat dezvoltarea in Turcia, Polonia si, mai recent, in Ucraina.

Raportul arata ca revenirea economica in statele dezvoltate a fost benefica si pentru tarile din Europa Centrala si regiunea baltica.