In cadrul unui seminar pe teme energetice, Doina Visa a spus ca, personal, nu crede ca Hidroenergetica si Electra vor avea un acces mai usor la finantari, argumentand ca daca Transelectrica a avut probleme de atragere de fonduri, in ciuda unei dezvoltari "previzibile" chiar pe timp de criza, atunci partea de generare va avea greutati si mai mari in acest sens.

“La capitolul finantare, stam rau de tot. Actualele conditii de creditare s-au schimbat foarte mult. Transelectrica are posibilitati limitate de a lua credite in conditiile in care nu este proprietarul instalatiilor sale, ci statul, iar tariful este reglementat”, a explicat Dan Preotescu, directorul de planificare retea in cadrul companiei, prezent la seminarul organizat de Business Review.

Inca din 2007, Banca Mondiala si-a exprimat, prin vocea Doinei Visa, rezervele fata de infiintarea unei companii integrate in domeniul energetic, ingrijorarile vizand posibila stopare a investitiilor si scaderea competitiei in sectorul de profil.

Oficialul Bancii Mondiale a mai spus ca, potrivit unui studiu realizat de institutia financiara, investitiile au scazut in Romania “nu din cauza crizei, ci pe fondul incertitudinii din mediul de afaceri”.

Citeste si:

Oficialul BM a anuntat ca institutia bancara are la dispozitie un miliard de euro sursa de finantare pentru regiunea Balcanilor, singura companie romaneasca ce a accesat pana acum aceste resurse fiind Hidroelectrica.

Bancile sunt interesate sa acorde imprumuturi, dar exista doua restrictii: nicio companie nu poate avea un rating mai mare decat cel de tara si lipsa de predictibilitate, a atras atentia oficialul BM. “Nu pot da imprumuturi daca nu exista predictibilitate, mai ales ca acum BM a devenit mai conservatoare”, a punctat senior opperations officer din cadrul bancii.

Citeste aici cu ce dificultati de finantare se confrunta Transelectrica.