Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat la Bistrita, la o intalnire cu fermierii, ca Romania va incepe sa exporte carne de porc si de pasare, scrie Mediafax.

"In sectorul porcin, suntem in situatia de a putea reintra in perioada urmatoare pe piata externa. Este vorba de a incepe exportul de carne de porc, ceea ce e extrem de important pentru cei care investesc in economia rurala romaneasca. La pasari, la fel. In perioada urmatoare, probabil vom avea discutii pentru deschiderea unor piete externe, pentru acreditarea unor abatoare pe care le avem, astfel incat sa poata fi exportata carnea de pasare din Romania pentru Est si Vest", a declarat ministrul.

El a adaugat ca statul roman face eforturi ca sa fie pastrate unele masuri de sustinere a celor doua sectoare.

"Facem eforturi si am apelat inclusiv si la domnul presedinte (Traian Basescu - n.r.) ca, in discutiile cu FMI, sa pastram sistemele de masuri pe care le-am considerat oportune pentru sectorul de suine si pasari, rezultate, de altfel, tot din discutiile cu organizatiile profesionale. Acolo am gasit un sistem de masuri de sustinere bazat pe bunastare, pentru ca altfel veneam in contradictie cu masurile pe care ne da voie sa le luam, din 1 ianuarie 2010, CE. Sunt obiectii ale FMI, dar masurile propuse de noi sunt absolut necesare ca sa se constituie intr-o baza de pornire, dar mai ales de dezvoltare a celor doua sectoare", a declarat Tabara.

Ministrul a facut aceste declaratii la o intalnire cu fermieri, reprezentanti ai asociatiilor crescatorilor de taurine din Bistrita-Nasaud, Alba, Salaj, Mures si Cluj, organizata la Palatul Administrativ din Bistrita.
La intalnirea cu fermierii, au participat si presedintele Autoritatii Nationale pentru Reproductie si Ameliorare in Zootehnie (ANARZ), Kocsis Andrei, vicepresedintele Camerei Deputatilor, deputatul Ioan Oltean (PDL), prefectul judetului Bistrita-Nasaud, Cristian Florian, si presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Liviu Rusu (PDL).

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale face o vizita in Bistrita-Nasaud la invitatia Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania care a organizat o noua editie a Targului Oierilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romanii obtin 3 medalii de aur si una de argint la Olimpiada de Fizica