Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat la o intrunire cu fermierii din mai multe judete din Transilvania, ca "Romania, dincolo de ce inseamna ca tara europeana, trebuie sa aiba si propriile ei obiective in dezvoltarea economico-rurala, altfel e haos total".
"Sunt in continuare partizanul elaborarii unei strategii in agricultura, industrie alimentara si dezvoltare rurala pe termen lung, chiar daca as veni in contradictie cu unii care spun ca cele sapte programe pe care le avem noi, pe cate sapte ani, cu UE sunt adevarate strategii. Nu sunt. Fiecare masura din aceste programe trebuie sa corespunda unui obiectiv major pe care sa-l ai. Vom forta nota si lucram in Ministerul Agriculturii la un crochiu de strategie, inclusiv sectoriala, care sa ne duca la asezarea unor obiective pe cel putin doua-trei-patru septenale de programe si bugete europene", a spus Valeriu Tabara, citat de Mediafax.

El a precizat ca, anul acesta, Romania are contractate peste patru milioane de tone de cereale pentru export.

"Foarte multi au venit sa-mi ceara sa blochez exportul, fiindca noi nu o sa avem paine. M-ati auzit si in 1994 si in 1996: sunt adeptul exportului, nu al importului", a spus ministrul.

El a adaugat ca, daca ar putea, ar repeta hotararea de Guvern 353 din 1995 ca sa protejeze investitiile din agricultura.

"Romania, dincolo de ce inseamna ca tara europeana, trebuie sa aiba si propriile ei obiective in dezvoltarea economico-rurala. Daca nu le avem, atunci e un haos total si niciodata nu avem o coordonare a surselor spre aceste obiective. Acesta este motivul pentru care am dat sa mi se realizeze pentru fiecare sector un plan sectorial, astfel incat sa putem orienta masurile din PNDR, din cel actual, dar si din cel care va fi, spre atingerea acestor obiective. Este Romania o tara cerealiera? Multi au spus ca nu ar trebui sa mai produca cereale. Ce-ar trebui sa produca? Iarba si buruieni. Asa-zisa biodiversitate. Dar care e biodiversitatea pe locurile unde a fost vita-de-vie? Buruieni pe care nu le mai gasesti in Europa", a declarat ministrul.

Valeriu Tabara a spus ca regreta ca, in 1997, s-a renuntat la o politica castigata, aceea de a aseza Romania nu in fagasul de autoconsum, ci aceea care insemna export, productia la maxim.
"Momentul integrarii trebuia sa fie unul cu o maximalizare a potentialului agricol al Romaniei si de acolo trebuie pornite negocierile, nu de la un nivel sub medie. La noi, importatorul a fost mai important decat producatorul roman. Pot da cazul Ordonantei 13", a declarat Tabara.

Ministrul a atras atentia ca, in situatia in care Romania nu isi va lua masuri de protectie, sa aiba piete protejate, planurile cu investitii si de la UE si de la bugetul de stat pot fi un esec.

"Eu nu trebuie sa finantez fermierul extern, ci productia interna, prin orice mijloace, sigur cele adaptate la conditiile pe care le avem azi. Altfel, daca nu ne luam masuri sa avem piete protejate, planurile cu investitii si de la UE si de la noi pot fi un esec", a declarat el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri