Romania va solicita Consiliului Director al FMI a sasea derogare de la inceputul acordului stand-by privind atingerea tintei de arierate convenite, potrivit sefului misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.
"Dupa cum stiti, a fost o tinta de la bun inceput si au fost probleme de la bun inceput. Continuam sa lucram cu autoritatile pentru a gasi solutii pentru a reduce arieratele", a spus Franks dupa o intalninre la ministerul Finantelor Publice cu mai multi reprezentanti ai Guvernului.

"Va fi ceruta o noua derogare, pentru ca tinta a fost ratata din nou", a confirmat seful misiunii, solicitat sa precizeze in mod clar daca Romania va cere derogare pentru arierate, in conditiile in care numai in sectorul sanitar datoriile au urcat cu un miliard de lei.

Guvernul va obliga autoritatile locale, din 2011, sa includa platile de arierate in executia bugetara proprie si sa nu mai angajeze noi cheltuieli sau imprumuturi inainte de a rambursa vechile datorii, dupa ce FMI a sesizat noi acumulari de arierate, au declarat surse guvernamentale, potrivit Mediafax.

Problema arieratelor a fost unul dintre subiectele discutate, vineri seara, de premierul Emil Boc cu oficialii Fondului Monetar International.

"Pentru a imbunatati mecanismele de monitorizare si control al arieratelor, incepand cu anul 2011, autoritatile locale vor fi obligate sa includa platile de arierate in executia bugetara proprie si nu vor mai putea angaja noi cheltuieli sau imprumuturi inainte de a rambursa vechile datorii", au aratat sursele citate.

Potrivit acestora, ministrii vor fi la randul lor obligati sa monitorizeze mai atent modul in care companiile din subordine se incadreaza in plafoanele de angajamente financiare si sa aplice sanctiuni drastice, incluzand desfacerea contractului de munca si atragerea raspunderii administrative, in cazul directorilor care depasesc acest plafoane.

Surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax ca FMI va cere din nou Guvernului sa plateasca o parte semnificativa din arierate ca preconditie pentru urmatoarea transa, dupa ce a constatat ca la datoriile statului s-au adaugat din luna septembrie obligatii de 1 miliard de lei numai la sanatate, desi s-au achitat 2 miliarde lei catre acest sector.

Singura noua conditionalitate confirmata de misiunea FMI o reprezinta solicitarea de modificare a OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populatiei intr-o forma "satisfacatoare".

Arieratele din sanatate totalizeaza un miliard de lei, majoritatea facturilor neachitate fiind inregistrate in ultima perioada, dupa ce statul a platit in septembrie doua miliarde de lei pentru stingerea datoriilor catre furnizori, iar FMI este ingrijorat ca sumele ar putea fi si mai mari.

Arieratele statului (restante de plata de peste 90 de zile) au ajuns la finele lunii iunie la doua miliarde de lei, aproape dublu fata de tinta stabilita in acordul cu FMI pentru jumatatea anului, de 1,09 miliarde lei, cresterea fata de luna martie fiind de 240 milioane lei.

O misiune a FMI este prezenta incepand din 20 octombrie, la Bucuresti, pentru evaluarea acordului in derulare si inceperea discutiilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri. Vizita delegatiei FMI se va incheia pe 1 noiembrie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri