Din 2006, impozitele pe pamantul arabil sar, in medie, cu 350 la suta, de la 1,1 lei noi pe hectar la cateva sute de mii. Decizia va avea o masura benefica intrucat va duce la reducerea \"exploatatiilor\" pe cateva pogoane, sustine ministrul Agriculturii
De la 1 ianuarie 2006, impozitele pe terenul agricol vor creste, in medie, cu 350%. Adica, de la 11.000 lei vechi/ha, cat sunt acum, noile impozite pe terenuri agricole si forestiere se vor situa intre 200.000 lei si 600.000 lei pe hectar, in functie de calitatea terenului. Daca intra in vigoare propunerea de modificare a Codului Fiscal avansata de Ministerul Finantelor, suma maxima la care ajungea impozitul pe hectarul de teren agricol era de 400.000 de lei, si nu de 600.000 de lei vechi.

Pentru ca agricultura Romaniei se confrunta cu o fragmentare excesiva a trenurilor si, in consecinta, cu o productivitate extrem de scazuta, masura, alaturi de programul rentei viagerei, ar avea drept scop comasarea terenurilor. Ceea ce ar duce la o profitabilitate ridicata a productiei. Mai mult decat atat, ar trebui sa scoata la lumina terenurile nelucrate, peste 3,5 milioane ha. Totusi, cresterea birurilor va starni nemultumiri profunde, pentru ca saracia este mare la sate, iar teama de fostele colhozuri inca persista.

Impozitare si pensionare

Potrivit ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, majorarea impozitului pe teren va avea, in timp, efecte benefice asupra lumii rurale. "Jumatate din populatia Romaniei nu plateste impozit. Or, din discutiile cu cei de la UE, am primit solicitarea expresa ca din 2006 sa introducem impozitul pe terenul agricol.

Suma de 11.000 lei/ha nu era impozit, iar majorarea acestuia este necesara din mai multe motive. Intai, pentru comunitatile locale - banii vor ramane in bugetele lor si am propus in acest sens modificarea Codului Fiscal. Apoi, terenurile trebuie sa intre in circuitul productiei.
Astfel, cei care detin teren trebuie fie sa il cultive, fie sa il dea in arenda. In al treilea rand, se va crea un pret real al terenurilor, se va dezvolta a anumita bursa a pamantului. Deci, scopul este sa stimulam asocierea si de a regla piata pamantului.

In plus, este nevoie de fonduri la bugetele locale, iar banii se vor intoarce tot la tarani. Pentru ca ii vom aloca pentru drumuri, apa, canalizare. Trebuie sa colectam ca sa avem ce da", a declarat, pentru "Curierul National", ministrul Agriculturii.

Masura trebuia luata mai demult

Din punctul de vedere al presedintelui Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania, Adrian Radulescu, impunerea unui impozit real asupra pamantului trebuia luata mai demult.

"Avem peste 3,5 milioane de hectare care nu se lucreaza, anual. Pentru ca nu le va conveni sa plateasca fara sa il lucreze, proprietarii fie il vor lucra, fie il vor vinde. Ei ar putea profita ca, o data cu vanzarea, sa acceseze programul rentei viagere.

Masura va stimula concentrarea terenurilor, lucru care este foarte sanatos pentru tehnologie. Pentru ca degeaba iti ierbicidai, curatai terenul, daca langa tine aveai unul nelucrat de 5-6 ani", ne-a declarat presedintele LAPAR.

Exploatatii mici si faramitate


Dintr-o suprafata totala de 23,8 milioane ha, suprafata agricola a Romaniei numara aproape 14,9 ha (62% din total). Media UE-15 este de 41%. In Romania, dimensiunea medie a unei exploatatii este de 2,5 ha. In UE aceasta este de 18,5 ha, adica de circa 6 ori mai mare decat dimensiunea medie a exploatatiilor din Romania. Totusi, dimensiunea exploatatiilor agricole nu reflecta decat partial situatia dezastruoasa in care se afla agricultura din Romania. Potrivit unui studiu al Institutului European din Romania (IER), exploatatiile agricole sunt nu numai mici, dar si extrem de faramitate. Estimarile arata ca, in medie, o exploatatie agricola era constituita din 4,61 parcele in 1996 si din 4,14 parcele, in 2000.
In conditiile in care dimensiunea medie a unei ferme este de sub 3 ha, se poate deduce ca dimensiunea medie a unei parcele este de sub 0,75 ha.

Renta viagera, functionala de la 1 ianuarie

Prezent, vineri, la Suceava, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat ca in cursul anului 2006 vor intra in programul de renta viagera numeroase persoane varstnice, estimand ca suprafata de teren agricol care va fi data in arenda sau vanduta unor tineri se va ridica la 300.000 de hectare.

Flutur a spus, potrivit Mediafax, ca pentru anul 2006 vor fi alocati acestui program 500 de miliarde de lei vechi.

El a anuntat ca de la 1 ianuarie 2006 vor fi functionale Oficiile judetene de renta viagera, unde persoanele varstnice care nu pot lucra terenul pe care il detin vor putea solicita renta viagera de 50 de euro pe an/ha, in cazul in care arendeaza terenul sau de 100 de euro pe an/ha daca vand terenul. Platile vor fi facute in partea a doua a anului, intr-o singura transa, a precizat Flutur.

Beneficiarii rentei viagere pot fi persoanele cu varsta de peste 62 de ani si care detin suprafete de teren de la 0,5 la 10 hectare de teren agricol.
"Cei care au sub 0,5 hectare de teren si-l vor pastra, iar cei cu peste zece hectare pot sa si-l pastreze sau sa-l dea altcuiva pentru infiintarea unei ferme, a mai spus ministrul Agriculturii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri