In fiecare casa, exista, in medie, intre 10 si 15 becuri, al caror consum inseamna 10% din totalul facturii la electricitate. Ce putem face pentru a economisi energia avand totodata grija de buzunar?
Care becuri sunt economice?

Daca factura la energie ti se pare prea mare, atunci este momentul sa inlocuiesti vechile becuri – numite “incandescente” cu unele noi, economice. Ai de alege intre: becurile incandescente imbunatatite, care consuma cu pana la 45% mai putin, becurile cu LED si lampile fluorescente compacte ce pot aduce econonii de pana la 80% la consum pentru a furniza aceeasi cantitate de lumina.

Tot ce trebuie sa faceti este sa cititi cu atentie eticheta, pe care sunt inscriptionate aceste caracteristici, si sa scoateti din buzunar putin mai mult decat daca ati fi cumparat becuri incandescente simple.

Cum citim eticheta becului?


Masurarea eficientei luminoase in wati (W) poate induce in eroare, sustin reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APCR). Diversele tipuri de becuri de pe piata au nevoie de niveluri de putere diferite pentru a da aceeasi cantitate de lumina; de aceea, este mai usor sa se masoare eficienta becului in termeni de cantitate de lumina (lumeni). Ca exemplu, 1.300-1.400 de lumeni pot fi echivalati cu un bec cu incandescenta obisnuit de 100 W.

Pe ambalajul becului veti gasi un desen care indica numarul de lumeni produsi, altfel spus cantitatea de lumina pe care acesta o produce. In cazul in care trebuie sa reglati cantitatea de lumina folosind un variator de tensiune, este necesar sa verificati daca becul pe care doriti sa-l cumparati functioneaza cu un astfel de variator de tensiune; aceasta informatie ar trebui sa apara tot sub forma unui desen, pe ambalaj.

Unde folosesc becul?

Este foarte important sa beneficiem de cat mai multa lumina naturala, insa acest lucru nu este intotdeauna posibil, mai ales in zilele scurte de iarna. Iar cum nimeni nu doreste sa se simta stresat acasa sau adormit la serviciu, alegerea culorii becului este foarte importanta.

Masurata in grade Kelvin, culoarea luminii (sau temperatura acesteia) poate varia de la rece la calda. O valoare Kelvin mica, de 2.700 K, de exemplu, da o lumina mai calda, mai relaxanta, numai buna pentru o camera de zi. O lumina mai rece, deci cu o valoare Kelvin mai ridicata, este indicata la locul de munca, acolo unde si atentia trebuie sa fie mai “treaza”.

In plus, important este daca becul va fi folosit in exterior sau in interior. Astfel, pentru locurile in aer deschis, sunt recomandate becurile ce rezista la schimbarile de temperatura. Becurile incandescente imbunatatite sunt mai bune in locurile cu temperaturi extreme, pe cand lampile fluorescente compacte sau becurile cu LED se comporta mai bine in locurile inchise.

Cat timp “traieste” un bec?

Tot de pe ambalaj aflati si care este durata de viata a becului pana la defectare. “Este esential sa alegeti si sa achizitionati becurile cele mai eficiente si cu o durata de viata mai lunga pentru uzul in locuri unde petreceti mai multe ore pe zi, astfel incat sa puteti reduce consumul total de curent electric si necesitatea unor lucrari de intretinere”, ne sfatuiesc cei de la APCR.

O durata de viata mai lunga inseamna mai putine batai de cap, numarul de functionare fiind inscriptionat, sub forma unei pictograme, pe ambalaj. In plus, pe eticheta trebuie sa fie mentionata si clasa energetica din care face parte becul, de la A (lampa fluorescenta compacta) la C (bec incandescent).

Cat de des folosesc becul?

Majoritatea lampilor fluorescente compacte sunt foarte economice, dar rezista la un numar minim de comutari aprins/stins, de aceea nu se recomanda ca ele sa fie folosite acolo unde lumina este stinsa si aprinsa des. Tot pe ambalaj, veti regasi si aceasta informatie: o pictograma ce indica numarul de comutari aprins/stins pana la defectare.

Ce fac atunci cand becul se sparge sau se arde?

Este foarte important sa stim ce sa facem atunci cand o lampa fluorescenta compacta se sparge, pentru ca aceasta contine o cantitate mica de mercur, in jur de 5 miligrame. “In cazul putin probabil in care se sparge lampa fluorescenta compacta, trebuie sa aerisiti camera inainte de a curata lampa cu o carpa umeda. Se va evita contactul cu cioburile si nu se va folosi aspiratorului”, ne recomanda cei de la APCR.

Pentru a fi siguri insa, mai bine este sa cumparam lampi fluorescente cu invelis incasabil pentru a evita scurgerea mercurului. De asemenea, noile becuri nu trebuie aruncate odata cu gunoiul menajer, ci depus la punctele speciale de colectare.

Foto: www.apc-romania.ro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri