Vanzarile de carburanti au sustinut comertul cu amanuntul in septembrie

Comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a crescut cu 1% in perioada lunii septembrie 2010, comparativ cu luna precedenta, analizat ca serie ajustata, in urma majorarii vanzarilor la carburanti pentru autovehicule, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut in perioada lunii septembrie 2010, comparativ cu luna precedenta, cu 1%, analizat ca serie ajustata (in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate) datorita cresterii de 6,3% inregistrate la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate.

In acelasi timp, vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun si vanzarile de produse nealimentare au scazut cu 2,1% si respectiv, cu 0,4%.

De asemenea, ca serie bruta, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna septembrie 2010, comparativ cu luna precedenta, a scazut pe ansamblu cu 1,7%, datorita scaderilor de 7,5% inregistrate la: vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun si la vanzarile de produse nealimentare, de 0,6%.

Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a crescut cu 4,1%.

Comparativ cu luna septembrie 2009, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a inregistrat o scadere cu 2,2% datorata scaderii vanzarilor de produse nealimentare (-9,3%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-7,7%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a crescut cu 20,4%.

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), a inregistrat o scadere cu 2,0% datorata scaderii vanzarilor de produse nealimentare (-9,4%) si a vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-6,8%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a crescut cu 18,0%.

In perioada primelor 9 luni ale anului 2010, comparativ cu perioada similara a anului trecut, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a scazut cu 4,2%, scadere datorata reducerii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-7,0%) si a vanzarilor de produse nealimentare (-6,2%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a crescut cu 4,5%.

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut cu 4,9%, scadere datorata reducerii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun cu (-7,1%) si a vanzarilor de produse nealimentare cu (-6,6%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a crescut cu 3,0%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri