Numarul animalelor si al pasarilor sacrificate a crescut in septembrie

In luna septembrie 2010, fata de luna precedenta, numarul animalelor si al pasarilor sacrificate si greutatea lor in carcasa, au crescut la toate speciile, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, numarul animalelor si al pasarilor sacrificate a crescut la bovine si porcine, iar la ovine si caprine si pasari a scazut; greutatea lor in carcasa a crescut la bovine, porcine si ovine si caprine, iar la pasari a scazut.

Raportat la luna august din acest an, numarul total de bovine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 32,3%, respectiv cu 39,3% in septembrie. In unitatile industriale specializate numarul de bovine sacrificate a ramas constant, iar greutatea lor in carcasa a scazut cu 4,1%. In luna septembrie 2010, ponderea bovinelor sacrificate in unitatile industriale specializate a reprezentat 14,0% din totalul sacrificarilor de bovine.

Numarul total de porcine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 2,2%, respectiv cu 2,9%. In luna septembrie 2010, sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate au reprezentat 73,5% din totalul porcinelor sacrificate. Numarul de porcine sacrificate in unitatile industriale specializate a scazut cu 0,4%, iar greutatea lor in carcasa a crescut cu 1,5%.

Numarul total de ovine si caprine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut de 2,6 ori, respectiv de 2,7 ori. Taierile in unitatile industriale specializate, care detin o pondere de 2,9% din totalul sacrificarilor de ovine si caprine si greutatea in carcasa a acestora, au scazut cu 63,6%, respectiv cu 55,5%.

Numarul total al pasarilor sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 18,1%, respectiv cu 10,0%. In unitatile industriale specializate s-a realizat 70,4% din totalul taierilor de pasari. Sacrificarile in acest tip de unitati a scazut la numarului de pasari sacrificate cu 2,2%, iar la greutatea lor in carcasa a crescut cu 0,3%.

Raportat la aceeasi luna de anul trecut, in septembrie 2010, numarul total de bovine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 11,7%, respectiv cu 25,4%. Sacrificarile de bovine in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 9,1%, respectiv cu 2,8%.

Numarul total de porcine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 6,2%, respectiv cu 11,2%. Sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 0,8%, respectiv cu 4,8%.

Numarul total de ovine si caprine sacrificate a scazut cu 0,2%, iar greutatea lor in carcasa a crescut cu 14,2%. Taierile in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au crescut de 4 ori, respectiv de peste 3 ori.

Numarul total al pasarilor sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut cu 3,6%, respectiv cu 12,6%. In unitatile industriale specializate s-au inregistrat scaderi atat la numarul pasarilor sacrificate cat si la greutatea in carcasa a acestora cu 10,4%, respectiv cu 9,6%.

In lunile analizate greutatea medie in carcasa la principalele specii de animale si pasari, prezinta usoare oscilatii.

In perioada septembrie 2009 - septembrie 2010, cele mai mari cresteri ale greutatii in carcasa a animalelor sacrificate s-au inregistrat in luna decembrie la porcine si in luna aprilie la ovine si caprine, cand au loc sacrificarile traditionale ocazionate de sarbatorile de Craciun si Paste.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri