Ca serie bruta, productia industriala a urcat cu 20,4% fata de luna precedenta si cu 4,8% comparativ cu septembrie 2009, in perioada ianuarie-septembrie cresterea fiind de 5,2%.

Comparativ cu luna august, in septembrie productia din industria prelucratoare crescut cu 25,3% ca serie bruta si cu 1,5% ca serie ajustata, in timp ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au scazut cu 4,1%, respectiv cu 0,1% in serie bruta si cu 2,8%, respectiv cu 0,8% ca serie ajustata.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (70,8% serie bruta, 6,8% ca serie ajustata), industria bunurilor de folosinta indelungata (20,3% si 3,5%) si industria bunurilor intermediare (7,8%, respectiv 0,7%). Totodata, industria bunurilor de uz curent a crescut cu 8,5% ca serie bruta, dar a scazut cu 2,4% ca serie ajustata. Industria energetica a scazut atat ca serie bruta, cat si ajustata, cu 4,1% si, respectiv, cu 0,1%.

Fata de septembrie 2009, ca serie bruta, productia din industriei prelucratoare a urcat cu 6%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 1,8%. Industria extractiva a scazut cu 8,7%.

Citeste si:

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (+9,4%), in industria bunurilor intermediare (+8,5%) si in industria bunurilor de capital (+8,3%). Reduceri au fost inregistrate in industria energetica (-2,2%) si in industria bunurilor de uz curent (-1,5%).

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, productia din industria prelucratoare s-a majorat cu 4,4% si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 1,3%. Industria extractiva a scazut cu 7%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare (+8,8%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,9%) si in industria bunurilor de capital (+5,5%). Industria energetica si industria bunurilor de uz curent s-au redus cu 2%, respectiv cu 1,1%.

In primele noua luni ale anului, productia din industria prelucratoare a crescut cu 5,5% ca serie bruta si cu 4,6% ca serie ajustata, in timp ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a urcat cu 9,4% si, respectiv, cu 8,6%. Industria extractiva a scazut cu 7,7% ca serie bruta si cu 8,3% ca serie ajustata.