Guvernul a decis amanarea celei de-a patra variante a Codului Fiscal. Nici intrarea in vigoare si nici aplicarea lui nu au efecte benefice. Dar nu avem ce face. Daca apar manifestari neplacute, adresati-va medicului sau farmacistului pare a fi... art. 1 din constitutia financiara a Romaniei.
Folosind reteta unui thriller de succes, primul-ministru Tariceanu s-a hotarat sa mentina suspansul pana aproape de final si sa amane aplicarea noului Cod Fiscal de la 1 ianuarie. Dar care final?, ar intreba oamenii de afaceri, satui deja de cele trei modificari anterioare si alte cateva variante de Cod Fiscal in ultimele doua luni.

Anuntul a fost facut de premier tocmai de la Bruxelles, unde s-a dus sa obtina aprobarea UE pentru programul economic de preaderare (PEP). Se pare ca din acest motiv a fost amanata in guvern lectura proiectului Codului Fiscal, nu din ratiuni umanitare. Chiar daca primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu declara ca nu facem asa ceva, sa aprobam Codul Fiscal pe 29 decembrie si pe 1 ianuarie sa intre n vigoare. Se va respecta un decalaj ntre momentul adoptarii si data intrarii n vigoare.

Dauneaza grav sanatatii

Primul si cel mai mare perdant al acestei ultime decizii este mediul de afaceri. Nici nu e de mirare, in conditiile in care orice plan de afaceri se bazeaza, in primul rand, pe Codul Fiscal. In ciuda povestilor comuniste, planul cincinal este de conceptie capitalista. Nu este exclusa nici aparitia unor surprize (a se citi noi impozite si taxe) in Codul Fiscal, atat timp cat Sebastian Vladescu se va duce la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni politicile bugetare ale Romaniei.

Daca amanarea aplicarii Codului Fiscal loveste in investitori, intrarea lui in vigoare afecteaza populatia. Fiind cea care plateste la timp, guvernul s-a gandit sa mai stranga un pic surubul: TVA in agricultura, impozit pe dobanzi si tranzactii imobiliare, taxe pe mosteniri si donatii. Pentru rau-platnici, persoane juridice, se pregateste, in schimb, marea iertaciune a datoriilor istorice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri