Fermierii romani care practica agricultura traditionala ar avea mai mult de castigat daca ar trece la cea ecologica. Politica agricola a Uniunii Europene prevede ca, dupa aderare, subventiile pentru producatorii ecologici sa fie de pana la 70%.

Profitabilitatea agriculturii ecologice este de doua ori mai mare decat in cazul celei conventionale, iar investitia initiala nu este mare, arata Bogdan Paranici, administratorul firmei Landviser Consult& Trade. Recolta obtinuta este cu 20 - 50% mai mica decat in cazul agriculturii traditionale, insa pretul de export pentru alimentele ecologice poate fi de doua-trei ori mai mare, afirma producatorii din domeniu. Am vandut afara kilogramul de grau cu pret dublu, iar pe cel de coriandru cu un pret triplu, arata Nicolae Alexe, eco-fermier. Romania ar putea fi competitiva pe piata internationala atat datorita faptului ca are un sol mai curat fata de cel al tarilor membre UE,cat si datorita fortei de munca ieftine din mediul rural. Motivul pentru care eco-agricultura ar fi relativ usor de aplicat in Romania este chiar saracia fermierilor, care nu au suficienti bani ca sa cumpere pesticide sau ingrasaminte chimice, considera Lucian Pavel, consultant in cadrul firmei Expert Group.

In momentul de fata, peste 70% din productia ecologica autohtona este exportata, ca urmare a cererii scazute pe piata interna, dar si a preturilor mai bune obtinute pe pietele din strainatate. Lucian Pavel a mai afirmat ca exportul masiv se explica prin faptul ca, in momentul de fata, in Romania sunt prea putini procesatori de materie prima ecologica (grau, lapte etc.), iar consumatorii autohtoni nu cumpara alimente ecologice pentru ca nu sunt informati despre beneficiile acestora. Lucian Pavel crede ca Ministerul Agriculturii nu practica politici coerente de sustinere a agriculturii ecologice in Romania. El a afirmat ca statul ar trebui sa acorde subventii mai mari eco-fermierilor sau cel putin sa finanteze o campanie de promovare a produselor pe piata interna si pe cea externa. In Romania exista in prezent circa 260 de ferme certificate care practica agricultura ecologica. Anul trecut, suprafata cultivata ecologic a fost de 74.000 hectare.

Potrivit unor studii facute de Institutul de Cercetare Dezvoltare Agricola Fundulea, Romania ar putea introduce in sistemul de productie agricola ecologica pana la 15% din totalul suprafetei cultivabile, adica aproximativ 2 milioane de hectare. In Uniunea Europeana, agricultura ecologica s-a dezvoltat extrem de rapid, avand o crestere de 30% pe an, dupa 1998. Din totalul de produse alimentare consumate in UE, cele ecologice detin o cota de piata de 1,75 %, echivalentul a peste 8 miliarde de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri