In conditiile in care 4,5 milioane de romani sunt inregitrati in campul muncii, iar alti 1,6 milioane aleg sa lucreze la negru, presedintele Traian Basescu a declarat ca a devenit “aproape un sport nerespectarea legii”, acest lucru reprezentand o chestiune de responsabilitate a patronatelor fata de stat.

Potrivit unei cercetari realizate pe un esantion de 28.000 de gospodarii, 1,6 milioane de romani care pleaca dimineata spre locul de munca nu sunt inregistrati in campul muncii.

“In aceste conditii este necesara flexibilizarea pietei fortei de munca. Avem o problema si dinspre patronate catre stat, nu numai invers. Nu cred ca este nevoie sa punem cate un politist la fiecare firma. Insa a devenit aproape un sport nerespectarea legii, fie ca este vorba de neplata taxelor sau angajarea de forta de munca la negru. Este o chestiune de responsabilitate a patronatelor fata de stat”, a declarat Traian Basescu, prezent in cadrul conferintei “Parteneriat pentru Crestere Economica in 2011”.

De asemenea, Presedintele Romaniei a mai subliniat importanta relaxarii fiscalitatii pe piata fortei de munca.

Aud in mass-media doar de lista de responsabilitati pe care le are statul, dar o lista cel putin la fel de lunga de responsabilitati ar trebui sa existe si pentru mediul de afaceri. Patronatele ar trebui sa fie mai atasate ideii de respectare a legii”, a mai spus Basescu.

Acesta si-a aratat inca o data regretul cu privire la decizia de majorare a TVA in schimbul unei reduceri temporare a pensiilor, catalogand aceasta masura drept “cea mai mare lovitura pe care a primit-o Romania. ”Pot asigura mediul de afaceri ca exista o tentativa consistenta de stabilitate. Regret insa enorm si acum cresterea TVA. Pe langa intreaga populatie, cei care au pierdut masiv in urma acestei decizii au fost pensionarii care acum vor suporta o masura pe termen lung, in locul unei reduceri temporare a pensiilor pana la 31 decembrie. Cresterea TVA a sufocat o majorare a consumului care ar fi putut avea loc in trimestrele 3 si 4. Nu mai sunt in masura sa va spun ca Romania mai este un mediu prietenos din punct de vedere al taxelor, insa ramane inca un mediu prietenos din punct de vedere al stabilitatii”, a conchis Traian Basescu, adresandu-se reprezentantilor mediului privat.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Basescu: Scrutinul este important pentru situatie in care se afla UE