La inceput se spunea ca economica romaneasca nu o sa fie atinsa de criza financiara si nici nu o sa intre in recesiune. Ulterior, s-a declarat ca economia o sa fie atinsa tangential de criza, iar in 2009 si 2010 am aflat, de fapt, ca a fost lovita de criza precum un meteorit loveste pamantul. Astazi, se vorbeste de reluarea cresterii economice si se vehiculeaza diverse prognoze, 1,5% sau chiar mai mult. Mai sunt credibile prognozele de crestere economica?
Dupa ce economia a alergat cu trenul rapid pe sine de personal in 2007 si 2008, cum spunea chiar Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, criza a venit si a schimbat radical mersul economiei. 2009 si 2010 au fost primii doi ani de criza adevarata pentru economia romaneasca, iar multe voci refuzau initial sa accepte ca o sa intram in recesiune.

Economia Romaniei a crescut cu peste 7% in 2008 si s-a prabusit tot cu peste 7% in 2009. In 2010 se vorbea despre revenire, dar aceasta a intarziat sa apara. Astazi se vorbeste despre 2011 ca fiind primul an in care o sa revenim pe crestere economica, prognoza fiind de 1,5% potrivit estimarilor FMI si ale Guvernului.

"Prognoza arata ceea ce se va intampla in realitate, tinta arata ceea ce societatea romaneasca ar putea sa infaptuiasca, dar nu reuseste sa o faca", a explicat Adrian Vasilescu (foto), consilierul guvernatorului BNR, in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de Banca Nationala a Romaniei, Alpha Bank Romania si Asociatia Romana a Bancilor.

Prognoza de crestere economica pentru 2011 este de 1,5%, dar este aceasta si tinta? "Ea (n.r. - estimarea de crestere economica de 1,5% din PIB) este o prognoza, bine ar fi sa facem din ea o tinta, adica sa fie tinta societatii romanesti pentru anul 2011", a adaugat Vasilescu.

Luand in considerare faptul ca o crestere economica de 1,5% din PIB trebuie sa fie tinta pentru 2011, se pune intrebarea daca aceasta este realizabila si cum se poate ajunge la ea. Este o crestere de 1,5% in 2011 chiar potentialul economiei pentru anul viitor, sau este peste potential?

Solutiile pentru reluarea cresterii economice raman investitiile straine si fondurile structurale. "Foarte multi oameni politici sau de afaceri nu inteleg ca fara capital strain Romania nu o sa reuseasca din punct de vedere economic. Capitalul pe care il adunam pe plan local este minim. Nu avem nicio sansa sa ne descurcam cu el", afirma Adrian Vasilescu, mentionand ca acest capital strain trebuie sa fie directionat catre investitii in infrastructura (autostrazi, cai ferate, drumuri).

Pe de alta parte, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat ieri ca economia ar putea inregistra in 2011 un avans de peste 1,5% daca se vor realiza investitii publice. "Am convenit cu FMI ca investitiile statului - 6-7% din PIB - sa fie facute in primele doua trimestre ale anului viitor, ceea ce va aduce o crestere economica sanatoasa, poate chiar peste nivelul de 1,5% prognozat", a declarat Traian Basescu.

Vasilescu a precizat ca trebuie sa identificam care este potentialul exact de crestere al Romaniei, fapt ce nu este tocmai usor, ca sa reusim sa avem crestere economica sanatoasa, deci neinflationista.

"Reluarea cresterii economice fara realizarea reformelor structurale va conduce la noi locuri de munca, dar va accentua si deficitele structurale. Romaniei ii trebuie cativa ani ca sa creasca potentialul de crestere economica", considera Lucian Croitoru, consilierul pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR, mentionand ca pe termen lung rata de crestere estimata este de 2-3%, insa pe termen scurt este intre 0-1%.

Problema ramane valida. Ce crestere economica va avea Romania in 2011 - mai mica de 1%, de 1,5% sau peste 1,5% din PIB?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri