Produsul Intern Brut (PIB) a scazut in trimestrul al treilea cu 0,7% fata de aprilie-iunie, in linie cu asteptarile analistilor, si cu 2,3% fata de trimestrul trei din 2009, iar dupa primele noua luni declinul fata de ianuarie-septembrie 2009 a fost de 2,3%, serie ajustata sezonier, potrivit INS.

"Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul III 2010 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,7% comparativ cu trimestrul II 2010 (date ajustate sezonier). Fata de trimestrul corespunzator din anul 2009, Produsul intern brut a inregistrat o scadere cu 2,5% pe seria bruta si cu 2,3% pe seria ajustata sezonier", potrivit Institutului National de Statistica (INS).

In primele noua luni, comparativ cu aceeasi perioada din anul 2009, PIB s-a redus cu 2,3% pe seria ajustata sezonier si cu 1,9% pe seria bruta.
Datele prezentate sunt "estimarile semnal" ale INS. Institutul va anunta varianta provizorie a indicatorilor la 2 decembrie.

Un sondaj intern al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, dat publicitatii saptamana aceasta, arata ca PIB a scazut in trimestrul al treilea cu 0,7% si cu o rata anuala de 2,3%. Asociatia se asteapta ca economia sa se reduca si in ultimele trei luni ale anului, cu 0,1% rata trimestriala si 2,5% rata anuala.

In aprilie-iunie 2010, economia a crescut, in termeni ajustati sezonier, cu 0,3% comparativ cu trimestrul anterior.

La inceput se spunea ca economica romaneasca nu o sa fie atinsa de criza financiara si nici nu o sa intre in recesiune. Ulterior, s-a declarat ca economia o sa fie atinsa tangential de criza, iar in 2009 si 2010 am aflat, de fapt, ca a fost lovita de criza precum un meteorit loveste pamantul. Astazi, se vorbeste de reluarea cresterii economice si se vehiculeaza diverse prognoze, 1,5% sau chiar mai mult. Mai sunt credibile prognozele de crestere economica?

Citeste si De unde vine optimismul lui Basescu: Dupa ce s-a "fript" in 2009, vede crestere economica in 2011


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Iancu Guda: salariile din administratie, locul trei pe tara