Omul de afaceri Dinu Patriciu a afirmat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca in Romania criza este abia la inceputurile ei si nu se stie cat va dura, pentru ca nu au fost luate inca masuri de combatere.
"Criza in Romania este la inceputurile ei, din pacate. Masuri anticriza in Romania nu au fost luate asa cum au fost luate in alte parti", a spus Patriciu, citat de Mediafax.

El a adaugat ca nu se stie cat ar putea dura recesiunea economica.

Omul de afaceri crede ca perioada de criza se va intinde atat timp cat nu se iau masuri de stimulare a cresterii economice si a consumului intern.

"De exemplu, agricultura nu produce pentru ca nu exista sisteme de colectare a produselor agricole, lanturi logistice scurte care sa faca legatura intre fermier si client", a punctat el.

Patriciu considera ca o masura necesara este si scutirea de impozite pentru investitiile facute in agricultura, ceea ce ar stimula cresterea foarte rapida a productiei agricole.

O alta problema, crede Patriciu, este ca sistemul bancar romanesc este format doar din filiale ale unor banci straine.

"Sunt filiale de mari dimensiuni si care actioneaza dupa niste grile care nu sunt conforme cu caracteristicile IMM-urilor romanesti. Ceea ce la noi e considerata o intreprindere mare, in alte parti este o afacere mica. In SUA, o intreprindere mica este pana la 50 milioane de dolari cifra de afaceri. La noi, 80% din economie este de aceste dimensiuni. Ea nu poate fi finantata doar de aceste mari filiale ale unor banci straine", a afirmat Patriciu.

Omul de afaceri spune ca trebuie creat un sistem bancar in care sa existe banci locale, banci regionale si banci medii.

"Capitalul exista. Trebuie sa oferi legislatie. Legislatia e problema, banii se gasesc. Nu trebuie sa te imprumuti de la FMI, poti foarte bine sa gasesti bani in piata privata. Azi, pietele financiare sunt inundate de lichiditati, dar ele nu ajung in economia reala", a incheiat Patriciu.

Omul de afaceri a mai declarat ca detine mai multe afaceri in Romania, expunerea fiind de peste 600 de milioane de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri