Pe prima pozitie in randul statelor UE dupa avansul exporturilor din perioada ianuarie-august se plaseaza Bulgaria (32%), urmata de Letonia (29%) si Lituania (28%). Romania este incadrata de Estonia (26%) si Suedia (24%), informeaza Mediafax. Cele mai mici cresteri se observa la Irlanda (2%) si Grecia (4%).

Singura scadere a exporturilor, in perioada analizata, a fost inregistrata de Luxemburg (4%).

Liderii europeni in privinta valorii exporturilor sunt Germania (614,9 miliarde de euro), Olanda (276,5 miliarde de euro) si Franta (255,2 miliarde de euro).

Din punct de vedere al cresterii importurilor in intervalul ianuarie-august, Romania ocupa locul sapte in UE, cu un avas de 19%, nivel inregistrat si de Ungaria. Cele mai accentuate evolutii pozitive se observa la Suedia (31%), Lituania (27%) si Cehia (24%). Indicatorul a scazut in Irlanda (2%) si Grecia (11%), si a stagnat in Luxemburg.

Citeste si:

Cele mai mari importuri, ca valoare, sunt inregistrate in Germania (518,2 miliarde de euro), Franta (295,3 miliarde de euro) si Marea Britanie (269,7 miliarde de euro).

Cel mai mare excedent comercial, pentru primele noua luni, se observa la Germania (96,7 miliarde de euro), iar cel mai ridicat deficit comercial este consemnat de Marea Britanie (74,1 miliarde de euro).

Datele Eurostat privind evolutia exporturilor si importurilor nu sunt ajustate sezonier.