Reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor si patronatelor nu au ajuns la nicio concluzie in cazul nivelului salariului minim in 2011, la finalul discutiilor de marti, de la Ministerul Muncii, sindicalistii declarand ca "ministrii au excelat prin tacere".
Reprezentantii patronatelor au spus ca vor accepta cresterea salariului minim la peste 700 de lei doar in conditiile scaderii cotei unice si a desprinderii acestuia de grila de salarizare, informeaza Mediafax.

Reprezentantul Confederatiei Patronale din Industrie (CONPIROM), Dan Matei Agaton, a declarat ca patronatele vor negocia un salariu minim peste 700 de lei daca aceasta decizie va fi completata si de masuri care sa asigure cresterea economica.

"Solicitam scaderea cotei unice de la 16% la cat s-o putea in urma cresterilor veniturilor. (...) Suntem de acord cu majorarea salariului minim, dar cu conditia sa-l desprindem de orice grila de salarizare", a spus Agaton.

Reprezentantii patronatelor sustin ca Guvernul nu a inaintat nicio cifra privind salariul minim de anul viitor, dar in opinia acestora este evident ca si Executivul este dispus sa aplice o majorare.

Acestia au sustinut ca in mediul privat salariul minim este deja la 650 de lei, iar aceasta valoare ar fi "absolut posibila" si in sectorul bugetar.

Patronatele sustin insa ca aplicarea grupei de salarizare la acest nivel al salariului minim ar duce la o crestere a masei salariale la o valoare mai mare decat isi poate permite sectorul privat.

Presedintele UGIR 1903, Cezar Corici, s-a declarat dezamagit la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii, precizand ca Guvernul ar fi trebuie ca dupa consultarea partenerilor sociali sa comunice care va fi valoarea salariului minim.

El a declarat ca i-a spus ministrului de Finante, Gheorghe Ialomitianu, care a particiapt la discutii, ca stie ca in Guvern valoarea salariului minim a fost deja stabilita la 670 de lei, dar ca ministrul "n-a avut taria sa spuna ca asa e".

Vicepresedintele Blocului National Sindical Ovidiu Jurca a declarat ca sindicatele au optat in continuare pentru o valoare de 750 de lei a salariului minim, dar ca nu au primit din partea ministrilor Muncii si Finantelor decat tacere.

"Ministrii au execelat prin tacere", a declarat Jurca.

El a mai precizat ca in aceste conditii sindicatele si patronatele ar putea sa inceapa sa lucreze la finalizarea contractului unic la nivel national, astfel incat salariatii romani sa aiba un nivel minim de referinta de peste 700 de lei.

"Daca Guvernul nu este in stare, o vom face noi si in urma negocierilor sa dam un nivel de referinta minim de peste 700 de lei si sa sustinem un set minim de masuri pentru cresterea economica. Vom negocia responsabil cu patronatele", a declarat Jurca.

Proiectul legii salarizarii unitare se va afla luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului de angajare a raspunderii Guvernului, a anuntat, luni, la postul public de televiziune, premierul Emil Boc.

El a precizat ca documentul va include, practic, doua legi, respectiv o lege-cadru privind grila de salarizare, cu coeficiente de departajare intre 1 si 15 de la cel mai mic la cel mai mare salariu, si o lege de aplicare a salarizarii pentru anul 2011.

Coalitia a decis ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe Legea salarizarii, deoarece aceasta este necesara pentru elaborarea bugetului de stat pe 2011, a declarat, luni, vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur, aratand ca obiectivul este ca Legea bugetului sa fie discutata in decembrie de Parlament.

Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana ca salariul minim sa nu fie majorat cu mai mult de rata inflatiei din ultimii doi ani, respectiv pana la 670 de lei, anunta, in 9 noiembrie, Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

"La finele lunii septembrie mai erau in sectorul 1,316 milioane angajati, iar ca sa ajungem la 1,29 milioane de angajati trebuie sa mai plece pana la finele lunii decembrie 26.000, dupa calculele noastre. (...) Consideram ca avem sansa sa ne inchidem cu 1,29 milioane de bugetari si atunci, fata de salariile actuale, cele diminuate cu 25%, ar merge o majorare medie de 15%, in conditiile in care nu se mai da prima de vacanta si al 13-lea salariu (....) Daca avem in vedere anvelopa salariala de 39 miliarde lei, vine un salariu mediu de 1.300 lei net", explica Gherghina.

Potrivit lui Gherghina, un numar de 71.000 bugetari au in prezent salariul minim.

Secretarul de stat a mai precizat ca daca sindicatele si patronatele ajung la un acord privind salariul minim din contractul colectiv national la 750 lei, de exemplu, aceasta valoare nu va fi aplicata si pentru bugetari.

Premierul Emil Boc declara, in urma cu doua saptamani, ca salariul minim va creste la un nivel care va fi stabilit in urma discutiilor cu sindicatele, iar prin legea salarizarii unitare va fi recuperata anul viitor o parte din pierderea salariala suferita in 2010, dar strict in raport cu posibilitatile bugetare.

Presedintele Traian Basescu spunea, in 1 noiembrie, la TVR, ca in 2011 Romania va putea cheltui cu salariile, asa cum este intelegerea cu FMI, 39 de miliarde de lei, ceea ce inseamna "cu o buna parte din cei 25% inapoi".

Basescu mai spunea ca trebuie sa fie o reducere de personal suficienta pentru ca salariile sa se incadreze in suma de 39 de miliarde. "Deci, orice e posibil in interiorul celor 39 de miliarde. Daca personalul e suficient de mic numeric pentru a se putea da 100% reducerea de anul trecut, cu siguranta se va da", preciza atunci seful statului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri