Nemultumit de rezultatele cotei unice, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Marian Petre Milut doreste o noua grila, graduala, de impozitare salariala. Astfel, pentru salariile sub 300 de lei, Milut propune un impozit de 11%, pentru cele cuprinse intre 301 lei si 1.200 lei, un impozit de 15%, iar pentru salariile intre 1.201 si 2.500 lei, un impozit de 22%.

In viziunea lui Milut, salariile cuprinse intre 2.501 si 5.000 lei ar trebui impozitate cu 29%, iar salariile care depasesc 5.000 lei cu 38%.

UNPR mai propune trei trepte de TVA: 22%, in general, 15% si 5% pentru produse strategice pentru populatie (lapte, paine etc.) si directii de dezvoltare (constructii de locuinte). Nu in ultimul rand, UNPR doreste reducerea impozitului pe profit la 11% si fixarea impozitului pe dividende la 15%.

Milut considera ca politica fiscal-bugetara a Aliantei DA se bazeaza pe aceeasi filosofie fiscala care guverneaza Romania de mai multi ani si anume ca regimul fiscal este subordonat „inevitabil“ nevoilor bugetare si intereselor politice. „Si actuala guvernare este tributara aceleeasi mentalitati politice etatiste, specifica guvernantilor de tip socialist“, a afirmat presedintele UNPR.

„Cota unica nu a reusit sa scoata la suprafata decat in mica masura veniturile realizate la negru, iar economia subterana este si acum cotata la circa 40% din PIB“, sustine Milut.

El a subliniat ca lipsa unui mediu concurential sanatos si instabilitatea legislativa in domeniul fiscalitatii au impiedicat o dezvoltare corespunzatoare a intreprinderilor mici si mijlocii.

„Politica de dezvoltare a IMM-urilor s-a materializat in ultimii ani intr-un program stufos, dar cu efecte concrete minime. Impovarati de o fiscalitate excesiva, lipsiti de sprijin si de informatie, mai putin de jumatate dintre intreprinzatori declara profit. Majoritatea intreprinzatorilor nu au acces la credite bancare, iar birocratia si coruptia fac aproape imposibila aplicarea programelor europene“, a evidentiat Milut.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
6 puncte necesare intr-un program economic 2020 - 2024