Premierul Emil Boc le-a prezentat parlamentarilor coalitiei variante privind Legea salarizarii unitare, aratand ca salariul minim pe economie ar urma sa fie de 670 de lei, au declarat, pentru Mediafax, surse parlamentare.
Potrivit surselor citate, in varianta prezentata de Boc se arata ca in 2011 vor fi cresteri salariale de pana la 15% la toate salariile, pornind de la nivelul de acum al salariilor.

De asemenea, premierul a sustinut ca pentru persoanele cu venituri mai mici de 1.000 de lei trebuie sa se gaseasca o forma de compensare.
La ora transmiterii acestei stiri, intalnirea dintre premierului Emil Boc, membri ai Cabinetului, intre care Ioan Botis, si parlamentarii coalitiei este in curs de desfasurare.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a fost miercuri la Palatul Cotroceni, pentru o discutie cu presedintele Traian Basescu pe tema Legii salarizarii unitare.

Surse guvernamentale au declarat ca Guvernul analizeaza in prezent varianta unei majorari pe medie a salariilor in sectorul bugetar de 15%, aplicabila de la 1 ianuarie 2011, si acordarea unui sprijin financiar suplimentar persoanelor cu venituri sub 1.000 lei. In privinta salariului minim, variantele aflate inca in analiza Guvernului se refera la o valoare cuprinsa intre 650 lei si 690 lei, fata de nivelul actual de 600 lei. Executivul intentioneaza sa isi angajeze raspunderea pentru proiectul legii salarizarii.

Presedintele Traian Basescu a fost invitat sa participe la sedinta de miercuri a Guvernului, de la ora 15.00.

Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana ca salariul minim sa nu fie majorat cu mai mult de rata inflatiei din ultimii doi ani, respectiv pana la 670 de lei, anunta, in 9 noiembrie, Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

"La finele lunii septembrie mai erau in sectorul 1,316 milioane angajati, iar ca sa ajungem la 1,29 milioane de angajati trebuie sa mai plece pana la finele lunii decembrie 26.000, dupa calculele noastre. (...) Consideram ca avem sansa sa ne inchidem cu 1,29 milioane de bugetari si atunci, fata de salariile actuale, cele diminuate cu 25%, ar merge o majorare medie de 15%, in conditiile in care nu se mai da prima de vacanta si al 13-lea salariu (....) Daca avem in vedere anvelopa salariala de 39 miliarde lei, vine un salariu mediu de 1.300 lei net", explica Gherghina.

Potrivit lui Gherghina, un numar de 71.000 bugetari au in prezent salariul minim.

Secretarul de stat a mai precizat ca daca sindicatele si patronatele ajung la un acord privind salariul minim din contractul colectiv national la 750 lei, de exemplu, aceasta valoare nu va fi aplicata si pentru bugetari.

Reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor si patronatelor nu au ajuns la nicio concluzie in cazul nivelului salariului minim in 2011, la finalul discutiilor de marti, de la Ministerul Muncii, sindicalistii declarand ca "ministrii au excelat prin tacere".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri