Noua Lege a Farmaciei prevede ca infiintarea unei farmacii comunitare in mediul urban sa se realizeze in functie de numarul de locuitori si la o distanta de minimum 500m de o alta farmacie comunitara. De asemenea, in noua forma a Legii, s-a eliminat exceptia infiintarii farmaciilor in centre comerciale, gari si aerogari. Aflati care sunt si celelalte modificari aduse legii.
“Modificarea Legii Farmaciei reprezinta o necesitate avand in vedere ca la sfarsitul acestui an inceteaza aplicabilitatea criteriului demografic privind infiintarea farmaciilor comunitare. Renuntarea la acest criteriu ar duce la autorizarea fara limita a farmaciilor comunitare, iar, in prezent, in Romania exista un numar suficient de farmacii prin care se asigura aprovizionarea cu medicamente a populatiei. Mai mult, daca eliminam acest criteriu exista pericolul transferului farmaciilor din mediul rural in cel urban”, a declarat ministrul Sanatatii intr-o conferinta de presa.

• Noua Lege a Farmaciei prevede ca infiintarea unei farmacii comunitare in mediul urban sa se realizeze in functie de numarul de locuitori si la o distanta de minimum 500m de o alta farmacie comunitara.

• S-a eliminat exceptia infiintarii farmaciilor in centre comerciale, gari si aerogari. Prin exceptie de la criteriul demografic, vor mai putea fi deschise unitati farmaceutice doar pe o raza de 100 m de spitalele care au compartimente de permanenta sau UPU, cu conditia ca farmacia sa aiba orar permanent.

• O alta prevedere importanta care a fost introdusa in lege este aceea a serviciului de permanenta in unitatile farmaceutice.

Asigurarea asistentei farmaceutice permanente a populatiei este obligatorie pentru minim o farmacie in localitatile cu cel putin 20.000 locuitori. Metolologia de functionare se va stabili, conform Ordinului ministrului, adoptat cu consultarea Colegiului Farmacistilor din Romania in termen de 60 de zile de la adoptarea Legii.

“Vreau sa va dau cateva exemple care justifica aceasta decizie. In judete ca Ilfov, Bistrita -Nasaud, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomita nu exista nicio farmacie cu program permanent, in timp ce in judete ca Brasov, Galati, Alba, Olt, Satu Mare, Suceava, Vrancea sau Caras Severin exista doar o farmacie cu program permanent”, a declarat ministrul CSEKE Attila.

O farmacie va putea fi infiintata si va functiona ca o societate comerciala, in care farmacistul este asociat unic sau este in asociatii de farmacisti care detin cel putin 51% din actiuni.

„In acest fel, vom readuce farmacia in mainile farmacistului. Numai cand unitatea farmaceutica va redeveni a farmacistului, acesta se va preocupa mai mult de buna asigurare a serviciilor farmaceutice a unitatii respective”, a spus ministrul Sanatatii.

• O alta prevedere importanta este aceea care se refera la functia de farmacist-sef.

Daca pana in prezent farmacistul-sef, conducea unitatea doar in baza unui certificat de membru al Colegiului Farmacistilor din Romania, conform noii prevederi legale va putea deveni farmacist-sef, doar farmacistul care va face dovada unei experiente de cel putin 2 ani in profesie. Acesta va avea dreptul de a conduce o singura unitate farmaceutica in care are si norma de baza.

In noua Lege exista doua alte importante prevederi, in premiera:

Va fi interzisa vanzarea pe internet a medicamentelor de catre farmaciile comunitare. Masura urmareste realizarea calitatii actului farmaceutic.

Farmaciile si drogheriile vor fi obligate sa primeasca de la pacienti medicamentele expirate pentru a fi distruse in conditiile legii. Nerespectarea acestor prevederi reprezinta contraventii si vor fi sanctionate, conform prevederilor legale.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri