"Relansarea economica temeinica este legata de investitii. Investitii directe ale statului, nu consum pe care sa-l stimuleze statul", a spus Traian Basescu, potrivit Mediafax.

El a mai afirmat ca nu va mai dura mult criza in tara noastra. "Romania a facut tot ce a trebuit in 2010. Sper sa finalizeze tot ceea ce are de facut si sa nu fim afectati de vartejul acesta in care se intra ca urmare a datoriilor suverane foarte mari", a spus Traian Basescu.

Seful statul a mai spus ca proba va fi imprumutul de un miliard de euro pe care statul roman trebuie sa-l faca in jur de 23-25 noiembrie. "Este scadent, cam 1,2 miliarde, pe care i-am imprumutat acum un an din sistemul bancar. Romania sa stiti, neavand banci romanesti, este ca si cum te-ai imprumuta la Londra. Daca noi vom reusi sa luam acest credit de circa un miliard de euro cu dobanzi sub cinci procente, inseamna ca Romania a redevenit credibila", a conchis Basescu.

El a precizat ca isi doreste ca acest credit sa fie cu dobanda mai mica de 5%, pe trei ani si "suprasubscris - sa cerem un miliard si sa avem oferta de un miliard si jumatate".

Presedintele a aprecizat ca daca nu ar fi fost decizia Curtii Constitutionale impotriva diminuarii "temporare" a pensiilor, care a dus la cresterea TVA, Romania ar fi avut sanse sa iasa mai repede din criza si sa nu se confrunte cu cresterea inflatiei.

Citeste si:

Crestere a salariilor bugetarilor cu 15%?

Presedintele a mai spus ca bugetarii au suferit cel mai mult de pe urma masurilor de austeritate, apreciind ca se fac eforturi in doua zone, respectiv cresterea salariilor bugetarilor cu 15% si majorarea salariului minim pana la 670 lei.

"Primul ministru a anutat deja, sau a discutat la grupurile parlamentare, o crestere cu 15%. Sa speram ca va fi posibil sa fie acordata si ca va fi acceptata ca posibilitate maxima dublata si de cresterea salariului minim pana la 670 lei. Deci se fac eforturi in doua zone si ele vizeaza bugetarii, pentru ca cei care au suferit cel mai mult de pe urma masurilor de austeritate au fost bugetarii", a declarat Traian Basescu.

El a explicat ca bugetarii au fost afectati de reducerea de salarii si de inflatie.