Seful statului a declarat, joi, la TVR, ca Romania va trebui sa se imprumute pe piata, in jurul datei de 25 noiembrie, cu circa un miliard de euro, mentionand ca daca acest credit va fi pe trei ani, cu dobanzi mai mici de 5% si suprasubscris, inseamna ca tara noastra a redevenit credibila.
"Relansarea economica temeinica este legata de investitii. Investitii directe ale statului, nu consum pe care sa-l stimuleze statul", a spus Traian Basescu, potrivit Mediafax.

El a mai afirmat ca nu va mai dura mult criza in tara noastra. "Romania a facut tot ce a trebuit in 2010. Sper sa finalizeze tot ceea ce are de facut si sa nu fim afectati de vartejul acesta in care se intra ca urmare a datoriilor suverane foarte mari", a spus Traian Basescu.

Seful statul a mai spus ca proba va fi imprumutul de un miliard de euro pe care statul roman trebuie sa-l faca in jur de 23-25 noiembrie. "Este scadent, cam 1,2 miliarde, pe care i-am imprumutat acum un an din sistemul bancar. Romania sa stiti, neavand banci romanesti, este ca si cum te-ai imprumuta la Londra. Daca noi vom reusi sa luam acest credit de circa un miliard de euro cu dobanzi sub cinci procente, inseamna ca Romania a redevenit credibila", a conchis Basescu.

El a precizat ca isi doreste ca acest credit sa fie cu dobanda mai mica de 5%, pe trei ani si "suprasubscris - sa cerem un miliard si sa avem oferta de un miliard si jumatate".

Presedintele a aprecizat ca daca nu ar fi fost decizia Curtii Constitutionale impotriva diminuarii "temporare" a pensiilor, care a dus la cresterea TVA, Romania ar fi avut sanse sa iasa mai repede din criza si sa nu se confrunte cu cresterea inflatiei.

Crestere a salariilor bugetarilor cu 15%?

Presedintele a mai spus ca bugetarii au suferit cel mai mult de pe urma masurilor de austeritate, apreciind ca se fac eforturi in doua zone, respectiv cresterea salariilor bugetarilor cu 15% si majorarea salariului minim pana la 670 lei.

"Primul ministru a anutat deja, sau a discutat la grupurile parlamentare, o crestere cu 15%. Sa speram ca va fi posibil sa fie acordata si ca va fi acceptata ca posibilitate maxima dublata si de cresterea salariului minim pana la 670 lei. Deci se fac eforturi in doua zone si ele vizeaza bugetarii, pentru ca cei care au suferit cel mai mult de pe urma masurilor de austeritate au fost bugetarii", a declarat Traian Basescu.

El a explicat ca bugetarii au fost afectati de reducerea de salarii si de inflatie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri