Analistii ING noteaza ca MFP a imprumutat luni un miliard de lei de la bancile comerciale, prin vanzarea de certificate de trezorerie cu scadenta la un an, valoare similara nivelului programat, la randamente de pana la 7,29% pe an.

"Aceasta a fost ultima licitatie a lunii si notam bucurosi ca managerii datoriei publice au fost foarte aproape sa-si atinga tinta lunara de emisiuni, de 4,6 miliarde de lei, atrangand finantare in valoare de 4,4 miliarde de lei. Ultima data cand aceasta tinta a fost atinsa ne aflam in aprilie, cand obiectivul a fost de 4,5 miliarde de lei", potrivit raportului ING Bank.

Analistii considera ca faptul ca MFP reuseste sa atraga sumele programate ar putea sugera ca recentele cresteri ale randamentelor sunt suficente, insa finantarea este atrasa pentru scadente scurte, ceea ce sugereaza ca vor urma alte majorari de randamente.
Totodata, ING noteaza ca emisiunile din noiembrie au avut o maturitate medie de aproximativ noua luni, in conditiile in care in aprilie era de 2 ani si 7 luni.

Citeste si:

"Nevoile de finantare din viitor sunt un alt aspect care sugereaza ca randamentele ar putea sa creasca. Dupa calculele noastre MFP va avea nevoie de aproximativ 5 miliarde de lei in medie in primele sase luni ale anului 2011, fata de emisiunile lunare medii de anul acesta de aproximativ 3 miliarde de lei. Astfel, desi piata primara pare sa fi inregistrat anumite imbunatatiri in ultima perioada, continuam sa fim comfortabili cu prognoza noastra de 7,6% pentru titluri de stat la cinci ani, tranzactionate momentan la 7,2%", se mai spune in raportul analistilor ING Bank Romania.

De la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor a imprumutat 33,39 miliarde lei de la banci prin vanzarea de titluri de stat.