Romanii sunt cei care au indatorat Romania si nu bancile comerciale care au atras resurse din exterior pentru a acoperi cererea de finantare, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, conform Mediafax.

"Aproximativ 3,7 milioane de debitori au credite de cosnum negarantate. Raspunsul meu este transant: este clar ca decizia de indatorare a fost democratica. Numai in 2007-2009 s-au cumparat un milion de masini noi, 17 miliarde de euro, deci eu cred ca la intrebarea cine a indatorat Romania trebuie sa avem in vedere acest lucru. Bancile au fost intermediari, putem spune ca i-au ademenit, dar nu s-au imprumutat ele ca sa indatoreze Romania, s-au imprmutat romanii", a spus Isarescu la seminarul "Forumul bancar" organizat de FinMedia si BNR.

El a spus ca din cele 22 de miliarde euro atrase din strainatate de bancile comerciale majoritatea sumelor a fost dirijata catre creditare.

"Bancile au active externe de 2 miliarde de euro si active interne de 50 de miliarde de euro. Cu alte cuvinte bancile si-au facut datoria pe plan intern, au luat economisirile temporar disponibile si le-au plasat in active si din pasive externe de 22 de miliarde de euro au dat credite, in principal. Deci bancile din Romania ar fi vinovate, ca sa folosesc cuvantul tare, de 22 de miliarde euro din 90 de mililarde euro total datorie externa", a continuat BNR

Oficialul BNR a aratat ca din totalul indatorarii companiilor si populatiei de 310 miliarde lei, doua treimi provin de la bancile comerciale autohtone, 9% de la institutii financaire nebancare si 24% de la creditori externi.

El a punctat ca 4,5 milioane de persoane au luat credite in ultimii ani, ceea ce inseamna jumatate din populatia activa.

Isarescu a mai aratat ca din totalul datoriei externe de la 31 octombrie, de 89 de miliarde euro, 17,6 miliarde euro sunt imprumuturi pe termen scurt, iar 71,6 miliarde euro pe termen mediu si lung, aproximativ 40 de miliarde euro fiind imprumturi ale sectorului real.

"Grosul datoriei externe este in sectorul real, iar cea mai mare parte este catre sectorul neproductiv. Vreo 5 miliarde euro in magazinele de tip supermarket. Au fost utile, puteau fi evitatee Deschid doar o discutie.70% din datoria privata este in sectorul neproductiv", a spus Isarescu.

Potrivit oficialului BNR, din datroria externa 18,5 miliarde de euro sunt datorie publica, din care 1,2 miliarde euro pe termen scurt si 17,3 miliarde euro pe termen lung. La datoria publica se adauga si 9 miliarde de euro bani atrasi de BNR prin imprumutul de la FMI, de tip swap.

Isarescu apreciaza ca datoria publica, inclusiv datoria BNR, "este manageriabila", iar rezervele valutare sunt chiar excedentare, daca se elimina rolul lor de asigurarea a credibilitatii externe.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
INS confirma temerile BNR: la cat a ajuns deficitul comercial?