Bugetul general consolidat a inregistrat dupa primele zece luni un deficit de 23,7 miliarde de lei, in crestere cu 400 milioane de lei fata de luna precedenta, astfel ca raportat la PIB, decalajul s-a accentuat usor, de la 4,56% in septembrie la 4,63% in octombrie.
Veniturile incasate la bugetul general consolidat au insumat 136,8 miliarde lei, cu 4,3% mai mult, in termeni nominali, fata de realizarile perioadei corespunzatoare din anul precedent.

"Programul anual de venituri pe anul 2010, estimat la 166,8 miliarde lei, s-a realizat in proportie de 82,1%, fapt ce permite o prognoza favorabila in privinta incadrarii in nivelul estimat", se arata intr-un comunicat al Finantelor, citat de Mediafax.

Cresterea incasarilor in perioada raportata s-a inregistrat in principal la taxa pe valoare adaugata (+10,3%), accize (+11,5%), venituri nefiscale (+21,4%).

De asemenea, s-au mentinut decalaje importante fata de perioada similara din anul precedent la veniturile din impozitul pe venit (-3,6%), impozitul pe profit (-6,6%) si contributii de asigurari sociale (-5,5%).

Sumele restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate din resurse proprii si prefinantari au continuat sa creasca, fiind cu 117% mai mari fata de perioada corespunzatoare din anul precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 160,5 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 2,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cresterea s-a inregistrat in principal la dobanzi (+15%), ca urmare a finantarii deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti, programe cu finantare UE (+159%), asistenta sociala (+8%).

De asemenea, cheltuielile cu bunuri si servicii au urcat cu 2,3% fata de aceeasi perioada a anului 2009, ca urmare a majorarii platilor din fondul de sanatate pentru serviciile de sanatate.

Cresterea cheltuielilor cu bunuri si servicii aferente bugetului centralizat al unitatilor administrativ teritoriale fata de aceeasi perioada a anului precedent se datoreaza preluarii finantarii activitatii Camerelor Agricole, incepand cu luna martie 2010, precum si urmare a descentralizarii unitatilor sanitare prin preluarea managementului acestora incepand cu luna iulie 2010 de catre autoritatile administratiei publice locale.

Cheltuielile de personal se mentin sub cele inregistrate in aceeasi perioada din anul precedent cu 6,7%.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si programe de investitii finantate din surse interne si externe, au fost pe primele zece luni in suma de 22,5 miliarde lei, respectiv 4,4% din PIB.

Ministerul Finantelor s-a imprumutat, joi, pe piata locala cu 1,3 miliarde euro prin vanzarea de obligatiuni cu scadenta la trei ani, peste valoarea programata de un miliard de euro, la un randament mediu de 4,8%.

Operatiunea este a doua licitatie din acest an in cadrul careia Finantele au vandut titluri de stat in euro pe piata interna, prima avand loc in iulie, cand Finantele au atras de la banci 1,213 miliarde de euro, prin certificate de trezorerie cu scadenta la un an, la 4,9% pe an.

De la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor s-a mai imprumutat cu 33,39 miliarde lei de la banci prin vanzarea de titluri de stat.

Pentru acest an, Guvernul s-a angajat sa mentina deficitul bugetar sub 6,% din PIB si sa-l reduca anul viitor la 4,4% din PIB. Pentru finele acestui an, PIB este estimat la 511,58 miliarde de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri