Scaderea somajului in Romania ar putea fi numai de ordin statistic, deoarece persoanele care nu mai primesc ajutorul de somaj nu par motivate sa revina pe piata muncii cu forme legale, iar revenirea angajarilor va fi intarziata, neglijabila anul viitor, potrivit Comisiei Europene.
Comisia noteaza ca scaderea somajului este ingreunata de flexibilitatea redusa a pietei muncii si de concedierile din sectorul public, informeaza Mediafax.

"Imbunatatirea legislatiei pietei muncii ramane o provocare cheie intr-o tara care se lupta cu o economie informala uriasa, o rata scazuta de angajare si de activitate in randul populatiei, si un fenomen puternic de emigrare", se arata, referitor la Romania, in prognoza economica de toamna prezentata luni de Comisia Europeana.

Cererea interna, principalul motor de crestere al economiei romanesti in perioada 2004-2008 si indicatorul care a inregistrat cea mai abrupta scadere odata cu recesiunea, va reveni numai marginal anul viitor, odata cu o usoara ajustare pozitiva a salariilor, dar va continua sa fie franata de corectiile fiscale si de raportul mare dintre serviciul datoriei si veniturile populatiei, care cauzeaza de asemenea o rata ridicata a creditelor neperformante.

Comisia Europeana si-a aliniat estimarile privind PIB-ul Romaniei cu cele ale FMI si ale Guvernului, anticipand o scadere de 1,9% in acest an urmata de o crestere de 1,5% in 2011, alimentata in principal de investitii.

"Investitiile ar trebui sa revina viguros, cu 4,2%, si sa fie un motor principal de crestere, pe masura ce companiile isi vor reajusta liniile de productie pentru a face fata cererii externe tot mai mari. Exporturile si-au mentinut performanta solida pe parcursul lui 2010 si, impreuna cu saltul comenzilor industriale, vor da companiilor incredere chiar daca indicatorii de risc raman oarecum ridicati", se spune in prognoza CE.

Totodata, Comisia recomanda cresterea absorbtiei de fonduri europene, care ar sustine investitiile in infrastructura.

Rata somajului ar urma sa scada de la 7,5% in acest an la 7,4% anul viitor, in timp ce costul real unitar al muncii ar putea scadea cu 2,6%, dupa o retragere de 3,2% in acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri