Hrebenciuc Jr.: In Romania este greu sa faci business

Andrei Hrebenciuc, fiul cunoscutului om politic Viorel Hrebenciuc, preda la Academia de Studii Economice, are o firma de consultanta si, in acelasi timp, vrea sa se implice in elaborarea de proiecte finantate din fonduri europene. Cu toate acestea, el este ca parere ca in Romania este greu sa faci business.

Pana de curand ocupa aproape zilnic prima pagina a tabloidelor, insa ulterior a disparut din atentia jurnalistilor mondeni. Andrei Hrebenciuc (foto), fiul cunoscutului om politic Viorel Hrebenciuc, a lansat saptamana trecuta prima sa carte – “Iluzia. Erou si antierou in crizele economice”, o perspectiva proprie asupra factorilor determinanti ai crizei actuale.

In acelasi timp, Andrei Hrebenciuc sustine ca a inceput sa se implice in elaborarea de proiecte finantate din fonduri europene, domeniu in care vede potential dar in care Romania esueaza lamentabil.

“Fondurile europene sunt absolut necesare, cel putin in infrastructura. Nu inteleg de ce Romania nu reuseste sa atinga o rata de absorbtie a fondurilor europene mai ridicata”, afirma Andrei Hrebenciuc, dezamagit de ritmul lent in care se petrec lucrurile in Romania.

Pe viitor, el intentioneaza sa lucreze la proiecte finantate din fonduri europene in domeniul turismului si al dezvoltarii resurselor umane. “Am o firma de consultanta si vreau sa lucrez la proiecte finantate din fonduri europene, dar este foarte greu sa faci business in Romania”, considera Hrebenciuc.

El este de parere ca toate statele emergente sunt afectate de iesirile de capital, dar investitorii straini nu o sa fie atrasi de Romania in conditiile in care nu dam dovada de predictibilitate si coerenta fiscala. In acest context, fondurile europene pot fi utilizate ca un substitut pentru investitiile straine, dupa modelul Poloniei.

In plus, ponderea veniturilor bugetare in Produsul Intern Brut trebuie sa creasca, considera Hrebenciuc. El sustine ca prin imbunatatirea procesului de colectare fiscala si prin combaterea evaziunii fiscale se poate ajunge la un nivel mai mare de 30% al veniturilor bugetare raportate la PIB”, afirma el.

El mai este de parere si ca sistemul public din Romania este supradimensionat, dar considera ca autoritatile ar trebui sa promoveze si un program de recalificare pentru angajatii pe care urmeaza sa ii disponibilizeze.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
INS: Rata şomajului în formă ajustată sezonier a urcat la 5,2% în mai 2020
Setari Cookie-uri