In septembrie, preturile productiei industriale din Romania au crescut, in ritm lunar, cu 1,2%. Din cele 23 de state comunitare pentru care Eurostat a prezentat date, 14 au inregistrat cresteri ale indicatorului, acesta stagnand intr-o singura tara.

Cea mai accentuata scadere se observa la Irlanda (0,8%). Evolutii negative similare celei din Romania au fost inregistrate de Lituania, Ungaria si Slovacia. Cele mai mari cresteri au fost consemnate de Franta (0,8%), Olanda (0,8%), Danemarca (0,6%), Spania (0,6%) si Suedia (0,6%).
In ritm anual, preturile productiei industriale au crescut cu 6,9% in Romania, in octombrie, dupa un avans de 7,2% in septembrie. In UE, cresterea medie a fost de 4,5%.

La calcularea indicelui preturilor productiei industriale, Eurostat nu tine cont doar de produsele vandute pe pietele interne.

Institutul National de Statistica a anuntat ca preturile productiei industriale pe total, piata interna si externa, au crescut in octombrie cu0,2% comparativ cu septembrie si cu 7,8% fata de aceeasi luna a anului trecut, majoritatea sectoarelor de activitate inregistrand scumpiri.