In forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (-3,6%, respectiv -1,2%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

Fata de trimestrul al doilea din acest an, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a avut o scadere mai accentuata in sanatate si asistenta sociala (-21,3%), administratie publica (-20%), activitati de spectacole, culturale si recreative (-14,1%) si invatamant (-13,3%). Cresteri semnificative s-au inregistrat in industria extractiva (8%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (4,8%) si industria prelucratoare (4,6%).

Scaderea accentuata a costului orar al fortei de munca in administratie publica, invatamant si sanatate si asistenta sociala a fost determinata de aplicarea legislatiei in vigoare pentru sectorul bugetar (Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar). In invatamant, redicerea costului orar al fortei de munca a fost atenuata de diminuarea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (-17,7%), fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al treilea al fiecarui an, cauzat de vacanta scolara, potrivit datelor INS.

Citeste si:

In acelasi timp, diminuarea componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 3,6%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 3,2%. Scaderile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 3,7% si, respectiv, 3,3%.

Comparativ cu acelasi trimestru din 2009, in iulie-septembrie anul acesta, pe principalele activitati economice, cele mai mari rate anuale de scadere ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in invatamant (-22,8%), administratie publica (-20,3%) si sanatate si asistenta sociala (-19,7%), cauzate tot de diminuarile salariale aplicate de la jumatatea anului 2010. Cresteri s-au inregistrat in informatii si comunicatii (19%), industria prelucratoare (8,2%) si intermedieri financiare si asigurari (7,6%).

Scaderea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 1,1%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 1,2%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat scaderi de 0,9%, respectiv 1%.