Contributiile sociale pentru salariatii din Romania sunt ridicate comparativ cu avantajele pe care le ofera si pot actiona ca un factor descurajator pentru noi angajari, astfel ca ar trebui reduse sau reintrodus un plafon al bazei impozabile, potrivit KPMG.
"In Romania, nu a intervenit nicio schimbare privind cota de impozit pe venit in 2010, care ramane destul de competitiva. Cu toate acestea, adevarata povara pentru angajatori si angajati o reprezinta contributiile sociale, care sunt ridicate, raportat la avantajele limitate pe care le ofera. Studiul KPMG arata ca pentru salariatii de top cotele efective de contributii sociale din Romania, pentru angajatori si angajati, sunt printre cele mai mari din lume si cele mai mari din Europa Centrala si de Est", a declarat Madalina Racovitan (foto), director in departamentul Tax si coordonatoare a International Executive Services din KPMG Romania.

Compania a realizat un studiu cu privire la impozitarea persoanelor fizice si cotele de contributii sociale care include date din perioada 2005-2010 si acopera 86 de tari.

Potrivit KPMG, in Romania contributiile sociale ridicate pot actiona ca un factor descurajator pentru ocuparea fortei de munca si recomanda Guvernului sa diminueze acest efect fie prin reducerea cotelor contributiilor sociale, fie prin reintroducerea unui plafon al bazei impozabile pentru toate tipurile de contributii de asigurari sociale (inclusiv pensii, asigurari medicale si somaj).

"O astfel de decizie ar stimula ocuparea fortei de munca in special in sectorul privat, lucru necesar pentru a ajuta firmele sa depaseasca perioada de recesiune", a adaugat Racovitan.

Studiul KPMG relava ca majoritatea modificarilor de cote din acest an provin din Europa. Cele mai mari impozite pe venit, la nivel global, sunt platite in continuare de catre cetatenii Uniunii Europene unde cota medie de impozitare a crescut cu 0,3% fata de anul trecut.

In Europa Centrala si de Est (ECE), cotele unice de impozitare au fost mentinute in pofida dificultatilor cu care guvernele s-au confruntat in incercarea de a proteja veniturile bugetare. Ungaria a fost singura tara care a redus cota de impozitare de la 36% la 32%.

In Europa de Vest, trendul ascendent initiat de catre Irlanda anul trecut, s-a extins. In timp ce cota maxima in Irlanda a crescut cu 1% in 2010, Marea Britanie a inregistrat o crestere cu 10 procente, cota sa maxima de impozitare ajungand de la 40% in 2009/2010 la 50% in 2010/2011 - cea mai mare crestere inregistrata la nivel global in acest an.

La polul opus, Danemarca a optat pentru un pachet de stimulare, in speranta cresterii consumului si a scazut cota maxima cu aproape 7 procente. De asemenea, Croatia a redus in iulie cota marginala de impozit cu 5 puncte procentuale.

In ceea ce priveste cele mai ridicate cote de impozitare a venitului, tinand cont de reducerea acestora in Danemarca, liderul la nivel global este acum Suedia. Astfel, cota maxima de impozitare a veniturilor suedezilor depaseste 56% in 2010.

KPMG este reteaua globala de firme de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor, care isi desfasoara activitatea in 140 de tari si are 135.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume.

In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau. In prezent dispune de peste 600 de angajati si parteneri, atat cetateni romani, cat si straini.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri