OMV si Rompetrol vor vinde combustibilii din rapita

Cantitatea de biocarburanti si alti carburanti regenerabili care ar trebui comercializata pe piata romaneasca pana la data aderarii, ar trebui sa ajunga la minimum doi la suta din totalul carburantilor, se arata intr-o Hotarare de Guvern. Hotararea care va intra in vigoare la 1 ianuarie mai prevede ca, pana pe 31 decembrie 2010, cantitatea de biocarburanti comercializata trebuie sa fie de minimum 5,75 la suta.

Ministerul Economiei si Comertului va raporta Comisiei Europene, inainte de 1 iulie a fiecarui an, masurile luate pentru promovarea utilizarii biocarburantilor sau a altor carburanti regenerabili, care sa inlocuiasca benzina sau motorina in transport.

Interesul tarii noastre pentru combustibili alternativi este o procupare recenta, datorata directivelor europene privind poluarea, dar si preocuparilor privind reducerea pretului carburantilor la pompa. Romania a devenit interesanta in acest an atat pentru producatorii externi de biocarburanti, dar si pentru operatorul local Rompetrol.

Recent, consortiul german MAN Ferrostaal a anuntat ca va investi 138 milioane euro in comunele sibiene Atel si Loamnes, pentru un centru agricol si constructia unei uzine de biodisel (combustibil ecologic obtinut din prelucrarea de rapita).

Cultivatorii de rapita din regiune vor incheia contracte ferme, pe cinci ani, pentru vinderea recoltei lor catre firma germana. Compania MAN a estimat ca are nevoie de o suprafata minima de cultivare a rapitei de 120.000 ha pe an.

Peste 15.000 agricultori din noua judete, majoritatea din Ardeal, vor cultiva, incepand de anul viitor, rapita pentru biodieselul produs de MAN, castigand cel putin 600 euro la fiecare hectar cultivat.

La fabrica de biodiesel din comuna sibiana Atel vor fi angajati 400 de muncitori. Constructia fabricii de biodiesel de la Atel va incepe in luna mai a anului viitor, pe opt hectare, iar din 2008, se vor produce 400 tone de combustibil ecologic pe zi. Datorita acestui fapt, Romania se va numara printre primii 10 producatori de biodiesel din lume.

Tot anul acesta compania Martifer a anuntata ca va produce biodisel la Lehliu, unde au cumparat deja opt hectare si vor construi o rafinarie. Grupul Martifer din Portugalia va investi in judetul Calarasi peste 80 milioane euro.

In prima etapa, se vor investi 16 milioane euro si vor fi create 40 de locuri de munca direct si 150 indirect, iar, in cea de-a doua, 31 milioane euro. De constructia unei rafinarii de biodiesel este interesata si o alta firma, din Olanda, care este dispusa sa investeasca circa 70 milioane euro.

Daca nu va produce biodiesel, Romania va fi nevoita sa il importe incepand din 2007, dupa aderarea la UE.

Productia de biodiesel este, la momentul actual, in Europa, de 4,5 milioane tone si va atinge 11 milioane tone pana in anul 2010, ceea ce necesita o productie de rapita de 30 milioane tone anual.

"Noul combustibil este mult mai putin poluant, dar si mai ieftin. Pentru a produce un litru de biodiesel din rapita se cheltuiesc 38-48 de centi, iar pretul de vanzare este de pana la 66 de centi, spre deosebire de motorina, care costa 80 de centi", explica expertul in domeniu, Guido Retter.

OMV anuntat ca este interesata sa cumpere biodiesel

Si Rompetrol Rafinare va construi o instalatie de biodiesel la Petromidia, investitie de noua milioane dolari, inceputa in martie 2005 si care va fi finalizata in decembrie 2006. Dinu Patriciu a spus ca va importa rapita din Ucraina, pentru ca pretul acesteia este mai mic in tara vecina.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri