Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei si revolutionarii, cu exceptia celor raniti, sa achite contributii sociale de sanatate, numarul contribuabililor inclusi astfel in baza de impozitare fiind de doua milioane persoane, a anuntat ministrul Sanatatii, Attila Cseke.

El a precizat ca aceasta categorie de pensionari si revolutionari vor fi obligati ca, incepand cu 1 ianuarie 2011, sa achite contributii de 5,5% la Fondul asigurarilor de sanatate, informeaza Mediafax.

"Nu este o decizie foarte usoara, este chiar delicata, dar necesara si trebuia luata de multa vreme. Principiul de la care trebuie sa pornim, ca in multe state, este ca sanatatea costa. Trebuie sa reinvatam in societate ca sanatatea nu este pe gratis", a spus ministrul.

Potrivit ministrului, statul estimeaza ca va incasa din aceste contributii suplimentare 1,4 miliarde lei anual. In prezent sunt impozitate doar pensiile pornind de la 1.000 lei.

El a aratat ca a fost pastrata scutirea de la plata contributiei pentrru pensionarii cu venituri sub 740 lei, reprezentand 3.443.231 pensionari. Vor fi scutiti in continuare copiii, tinerii, elevii si studentii, daca nu au venituri.

"Cu aceste masuri vom ajunge la un numar de contribuabili la sistemul social de asigurari de sanatate de 8.797.028 persoane. Categoria exceptatilor, de la 1 ianuarie 2011, va fi de 8.664.852 persoane. Pensionari cu peste 740 lei sunt 2.055.545 persoane", a spus ministrul.

"Sub 740 lei nu se plateste, iar pentru 740 lei se plateste 5,5%. Exista o categorie de pensionari la care, daca se aplica 5,5%, aceasta ar fi probabil intervalul intre 740 si 782 lei, dupa calculul nostru, si aplicand contributia de 5,5% s-ar scadea pensia neta primita in mana sub 740 lei. Atunci, ordonanta va prevedea ca nicio pensie de acest gen, aplicand aceasta contributie, nu va putea scadea sub 740 lei", a mai explicat ministrul Sanatatii.

Un document oficial discutat de Guvern in luna iulie releva ca Executivul intentioneaza sa restranga numarul de persoane scutite in prezent de la plata contributiilor de asigurari sociale prin unificarea bazei de calcul a acestor contributii si eliminarea diferentelor intre diferite sisteme de asigurari privind categoriile de venituri luate in calcul.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Sindicatul Promedica, despre cazul falsului chirurg