Anul acesta a reprezentat apogeul modificarilor in legislatia fiscala, fiind date trei legi si sapte ordonante de urgenta in Romania. In aceste conditii, Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) solicita un cadru fiscal corelat cu normele de aplicabilitate, predictibilitate si flexibilizarea pietei muncii.

“Noi nu cerem reduceri de taxe, ci un cadru fiscal corelat cu normele de aplicabilitate. Fiecare din legile si ordonantele de urgenta care au modificat in acest an legislatia fiscala duc la instabilitate si nu stim la ce sa ne asteptam de la o luna la alta. In plus, cerem sa fie ascultati cei care sunt efectiv implicati in economia romaneasca. Nu este o amenintare, ci o realitate a lumii de azi. Intr-o lume bazata pe informatii este ceva comun ca, asa cum anumite industrii si companii au venit aici, la fel de simplu pot sa si plece. Este o realitate care trebuie luata in considerare de creatorii politicilor publice”, spune Sorin Mindrutescu (foto), presedintele AmCham si directorul general al Oracle Romania.

AmCham mai sustine imbunatatirea Legii Parteneriatului Public-Privat, intrucat anumite prevederi din lege nu sunt constitutionale si nu au fost revizuite de Parlament.

Pe de alta parte, membrii AmCham considera ca relatiile de munca ar trebui flexibilizate. “O piata a muncii rigida limiteaza interesul companiilor pentru Romania. Avem nevoie de cei mai buni angajati, vrem sa cream locuri de munca si avem nevoie de o piata echilibrata a muncii. Noi lucram bine in Romania, nu zicem ca in Romania nu este bine, vrem insa sa fie si mai bine. Trebuie lucrat mai mult pe partea de individualizare a timpului de lucru si de odihna a angajatilor”, declara Radu Enache, membru in boardul AmCham si director general HP Romania.

Cristina Randjak, reprezentant al AmCham, a adaugat ca angajatii ar putea avea un program individualizat, ce presupune ore diferite de incepere si finalizare a programului de lucru si alte zile de repaus saptamanal, in afara de sambata si duminica.

Un alt aspect criticat de membrii AmCham a fost faptul ca Romania aloca doar 3,2% din PIB pentru Sanatate , in timp ce media europeana este de 7%.

In plus, reprezentantii Camerei de Comert Americana au precizat ca energia, agricultura, educatia si domeniul IT ar trebui sa reprezinte prioritati pentru statul roman intrucat ofera un avantaj competitiv in regiune.

AmCham Romania reprezinta peste 300 de membri – companii americane, internationale si locale, cu investitii totale de peste 10 mld. dolari si peste 150.000 de locuri de munca create. Infiintata in 1993 de catre investitori americani in Romania, AmCham este afiliata la Camera de Comert al SUA, cu sediul in Washington DC, si membra a Consiliului European al Camerelor de Comert Americane (ECACC).

Sursa foto: Agerpres


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Vicepresedinte ANAT, despre adoptarea bugetului: Ne vom trezi in gard