EnergoNuclear, compania care va construi reactoarele nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, a primit avizul Comisiei Europene pentru derularea investitiei, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan.

"Avizul favorabil a fost transmis luni. Proiectul de la Cernavoda va duce la o investitie de mai multe miliarde de euro si la crearea unui numar important de locuri de munca", a afirmat Budulan, dupa cum arata Mediafax.

Documentatia de notificare a investitiei a fost transmisa Comisiei Europene in luna iunie a anului 2009, iar avizul favorabil reprezinta o conditie pentru inceperea lucrarilor de constructie a celor unitati nucleare.

Constructia celor doua unitati nucleare, care vor cumula aproximativ 1.400 MW, va dubla puterea instalata in centrala de la Cernavoda, operata de compania de stat Nuclearelectrica. Investitia este evaluata de autoritatile romane la patru miliarde de euro.

EnergoNuclear este controlata in proportie de 51% de compania de stat Nuclearelectrica. Ceilalti actionari sunt RWE (Germania), Enel (Italia) si GDF SUEZ (Franta), fiecare avand cate 9,15% din titluri, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola detin cate 6,2% din actiuni. Un alt actionar, CEZ (Cehia), care are 9,15% din actiuni, a decis sa renunte la proiect.

Centrala de la Cernavoda asigura, cu doua unitati, aproximativ 18% din productia de electricitate la nivel national.
Nuclearelectrica este detinuta de stat, prin intermediul Ministerului Economiei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Setari Cookie-uri