Productia industriala a ramas in octombrie ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si sezonalitate la nivelul din septembrie si a crescut cu 2% comparativ cu aceeasi luna din 2009, pe ansamblul primelor zece luni avansul situandu-se la 3,8%, potrivit datelor INS.
Ca serie bruta, productia industriala a urcat in octombrie cu 0,1% fata de luna precedenta si cu 1,4% comparativ cu septembrie 2009, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

Productia industriala a crescut, ca serie bruta, fata de luna septembrie datorita avansului productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 12,5% si industriei extractive cu 0,8%. Pe de alta parte, industria prelucratoare a scazut cu 1,3%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat in octombrie cresteri in industria energetica (+5,1%) si industria bunurilor de uz curent (+2,2%) si scaderi in industria bunurilor de capital (-2,5%), cea a bunurilor intermediare (-0,8%) si a bunurilor de folosinta indelungata (-0,3%).

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, productia industriala s-a mentinut in octombrie la nivelul din septembrie, in contextul in care productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 3,6%, in timp ce industria extractiva si industria prelucratoare au scazut cu 1,2%, respectiv cu 0,1%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat majorari in octombrie fata de septembrie, ca serie ajustata, in industria bunurilor de folosinta indelungata (+2,0%), industria energetica (+1,9%) si industria bunurilor de uz curent (0,8%) si scaderi in industria bunurilor de capital (-0,6%) si cea a bunurilor intermediare (-0,1%).

Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, productia industriala a crescut serie bruta, sustinuta de cresterea productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+7,1%) si industriei prelucratoare (+1,4%). Industria extractiva a scazut cu 10,2%.

Pe marile grupe industriale in octombrie s-au inregistrat cresteri fata de aceeasi luna din 2009 in industria bunurilor de folosinta indelungata (+12,2%), in industria bunurilor intermediare (+6,4%) si in industria bunurilor de capital (+0,9%) si declinuri in industria bunurilor de uz curent (-5,6%) si cea energetica (-0,5%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri