Sumele reprezentand drepturi salariale castigate in instanta de bugetari au ajuns in pezent la 7 miliarde lei, dupa ce s-a mai acumulat aproape un miliard lei din luna mai, iar acestea vor fi platite esalonat din 2012, pentru a permite Guvernului sa se incadreze in tintele fiscale stabilite cu FMI.
Drepturile salariale castigate in instanta de personalul din institutiile publice finantate integral de la bugetul de stat si bugetele de asigurari sociale reprezinta 3,77 miliarde de lei, iar cele pentru personalul din unitatile de invatamant preuniversitar de stat sunt de 3,22 miliarde de lei, se arata in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, informeaza Mediafax.

"La momentul actual, plata sumelor rezultate din titlurile executorii avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale formulate de personalul din sectorul bugetar implica un efort deosebit pentru bugetul de stat", se mentioneaza in nota de fundamentare.

Astfel, Guvernul va plati aceste sume esalonat, pe o perioada de 3 ani, incepand cu anul 2012. In fiecare an beneficiarii vor primi o treime din suma totala, care va fi actualizata cu rata inflatiei.

"Avand in vedere impactul acestor sume asupra bugetului de stat, respectiv de peste 6,99 miliarde lei, reprezentand 1,4% din produsul intern brut estimat pe anul 2010, s-a impus identificarea unei modalitati de executare care sa permita respectarea tintei de deficit bugetar stabilita, iar, pe de alta parte, sa raspunda necesitatii respectarii dreptului de acces la justitie al titularilor acestor titluri executorii, drept garantat de Constitutia Romaniei si de Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale", se arata in nota.

Anul trecut, Guvernul a decis sa plateasca toate drepturile castigate pana la finele lui 2009 in trei transe, respectiv 34% in 2010, 33% in 2011 si 33% in 2012. Un tratament similar era aplicabil si drepturilor slariale care sunt obtinute prin decizii definitive si irevocabile in 2010, respectiv plata unei prime transe de 34% in 2011 si cate 33% in 2012 si 2013.

In luna mai a acestui an, Finantele au elaborat un alt act normativ prin care amana cu doi ani primele plati, deja esalonate, care se ridicau la 2,16 miliarde de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri