Investitiile straine directe in tarile in curs de dezvoltare au crescut cu 17% in acest an, la 416 miliarde dolari, sub nivelul de 587 miliarde dolari din 2008, anul declansarii crizei mondiale, potrivit estimarilor a aproape 200 de directori de multinationale, consultati de o diviziei a BM, informeaza Mediafax.

In 2011 investitiile straine directe vor creste cu 20%, la 501 miliarde de dolari, respectiv cu 13% in 2012, la 575 miliarde dolari, se arata in sondajul realizat de Agentia pentru Garantare Multilaterala a Investitiilor, parte a grupului Bancii Mondiale (BM).

"Aceasta revenire a investisiilor straine directe in statele aflate in curs de dezvoltare este o veste binevenita, avand in vedere declinul de anul trecut. Investitiile straine directe care vizeaza active de productie pot genera crestere economica si pot reduce saracia", a declarat vicepresedintele executiv al agentiei, Izumi Kobayashi.

Investitiile straine directe din Romania au scazut anul trecut la jumatate, estimeaza agentia, de la 13,88 miliarde de dolari in 2008 la 6,76 miliarde de dolari anul trecut.

Romania se situeaza pe pozitia a noua, din 40 de state in curs de dezvoltare, in functie de investitiile derulate, in prezent, de companiile consultate.

Peste 20% din managerii inclusi in studiu au afirmat ca au in desfasurare investitii in Romania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romania, campioana europeana in securitate cibernetica