Aceasta este prima luna in care preturile se reduc, dupa ce guvernul a decis la 1 iulie 2010 majorarea cotei TVA cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%. Rata lunara a inflatiei a fost de 0,5 la suta in luna noiembrie a acestui an.

Romania ocupa prima pozitie in Uniunea Europeana in functie de cresterea preturilor de consum din octombrie, de 7,9%, comparativ cu perioada similara din 2009, nivelul fiind de 3,4 ori peste avansul mediu din UE si semnificativ mai mare decat cel al urmatoarelor doua locuri, potrivit Eurostat.

In septembrie, preturile de consum au crescut cu 7,7% in cazul Romaniei, de asemenea cel mai rapid avans din Uniune. In UE, in luna octombrie, inflatia medie anuala a fost de 2,3%, fata de 2,2% in septembrie.

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a aratat in cadrul unei conferinte de presa de la inceputul lunii trecute ca majorarea cotei TVA s-a transmis, pana la momentul respectiv, in proportie de 61% in preturile bunurilor de consum.

Citeste si:

"Coeficientul de transmitere a majorarii TVA in preturi este de 61% (n.r. - pana in septembrie), mai redus fata de estimarile initiale care aratau un coeficient de 70%", a declarat Mugur Isarescu, adaugand ca transmiterea cresterii TVA se realizeaza etapizat, motiv pentru care am putea sa asistam la presiuni asupra inflatiei si in ultimul trimestru din acest an.

Majorarea cotei TVA s-a transmis mai putin in preturile bunurilor de consum din cauza deficitului semnificativ de cerere. "Deficitul de cerere este substantial, iar diminuarea marjelor de profit ale operatorilor a aratat ca o parte din cresterea TVA a fost suportata de ei", afirma Isarescu. Guvernatorul BNR a mai subliniat in noiembrie ca exista, insa, si presiuni inflationiste ce nu sunt generate de majorarea TVA.