"Pentru ca economia sa se insanatoseasca trebuie sa se reduca treptat gradul de indatoare. Comparatia dintre bancile de locuinte si bancile comerciale ne arata cat de mult traim peste nivelul care ni-l putem permite. Printr-un contract de economisire-creditare se obtine, in medie, un imprumut de 20.000 de lei, in timp ce bancile comerciale acorda 25.000 de euro", sustine Razvan Munteanu, vicepresedintele responsabil cu ativitatea de retail in Raiffeisen Bank Romania.

Munteanu considera ca nivelul de trai al societatii romanesti este compatibil cu o indatorare la banci in valoare de 20.000 de lei, dar in trecut s-a trait pe baze mult mai mari, iar romanii obtineau credite mult mai mari.

Contractele de economisire-creditare pleaca de la ipoteza ca o persona economiseste o perioada, timp in care primeste o dobanda si o prima de la stat, dupa care poate lua un credit la o dobanda fixa pentru a completa suma economisita si a reamenaja, reabilita sau achizitiona o locuinta.

Diferenta mare dintre valoarea de 20.000 de lei si cea de 25.000 de euro ne arata ca, in trecut, societatea romaneasca traia cu peste nivelul sau, fapt ce a condus la un derapaj major la nivelul consumului in momentul in care economia a intrat in recesiune.

"Lucrurile nu sunt foarte roz din punct de vedere economic, locurile de munca sunt mai putine si mai greu de gasit, veniturile suplimentare si cele normale s-au redus. Mediul economic din Romania este mai dificil. Explozia din 2006 - 2008 a condus la un grad de indatorare a populatiei care face dificila creditarea in continuare", a declarat vicepresedintele Raiffeisen Bank Romania.

Citeste si:

El este de parere ca, desi gradul de intermediere financiara se afla la un nivel scazut in Romania si piata prezinta potential in comparatie cu restul Europei, cei 4 milioane de romani care s-au imprumut in trecut au ajuns prea indatorati.

Economia Romaniei poate sa creasca, in aceste conditii, doar prin infuzii de capital strain, sustine Razvan Munteanu, mentionand ca scenariul de baza al Raiffeisen indica o crestere economica de 1% in 2011, in timp ce scenariul pesimist reflecta o stagnare a economiei sau o usoara descrestere.

"Bancile realizeaza operatiuni de curatare a bilanturilor (write-off) semnificative si ajuta la procesul de reducere a grudului de indatorare. Pe langa asta exista rata de schimb si inflatia, iar acestea sunt cele trei elemente macroeconomice a caror evolutie are ca efect cresterea competitivitatii. O sa iesim din criza, o sa ajunge la un anumit moment in care gradul de atractivitate o sa fie mai mare decat gradul de incertitudine", afirma Munteanu.

Vicepresedintele Raiffeisen Bank este de parere ca romanii o sa constate ca Romania a iesit din criza abia la 3 - 6 luni dupa ce aceasta revenire s-a intamplat.