Deficitul contului curent al balantei de plati a crescut in primele zece luni cu 30,3% fata de perioada similara a anului trecut, la 4,939 miliarde de euro, influenta determinanta avand-o balanta transferurilor curente, care a consemnat un sold mai mic cu 31,5% fata de ianuarie-octombrie 2009.
Soldul balantei transferurilor curente a scazut de la 3,57 miliarde euro in ianuarie-octombrie anul trecut la 2,44 miliarde euro in perioada similara din 2010, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si citate de Mediafax.

Deficitul balantei comerciale a crescut cu 15% in primele zece luni, la 4,78 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.

Serviciile au avut in primele zece luni o contributie negativa de 597 milioane euro, de 3,6 ori mai mare decat nivelul de 166 milioane euro inregistrat in perioada similara din 2009, determinata in principal de sectorul turism - calatorii (-270 milioane euro).

Totodata, deficitul balantei veniturilor a crescut cu aproape 28% fata de perioada ianuarie - octombrie 2009, de la 1,56 miliarde euro la peste 2 miliarde euro.

Deficitul contului curent din primele zece luni a fost finantat in proportie de 43,4% prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, care au insumat 2,14 miliarde euro.

Datoria externa pe termen mediu si lung a fost la finele lunii octombrie de 71,33 miliarde euro (79,8% din total datorie externa), in crestere cu 8,4% fata de 31 decembrie 2009.

Romania avea la sfarsitul lunii octombrie o datorie externa pe termen scurt de 18,04 miliarde de euro (20,2% din total datorie externa), mai mare cu 17,1% comparativ cu finele anului trecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri