Investitiile straine directe au fost realizate in cea mai mare parte din participatii la capital, consolidate cu pierderea neta estimata, care au insumat 1,434 miliarde de euro, restul intrarilor, de 711 milioane de euro, reprezentand credite intra-grup.

In primele noua luni ale anului, investitiile straine directe au ajuns la 2,07 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca in luna octombrie fluxul de capital strain care a intrat in Romania a fost de doar 75 milioane de euro. Fata de luna septembrie, cand investitiile straine directe au fost de 114 milioane de euro, in octombrie s-a inregistrat o scadere de peste 34%.

Anul trecut, investitiile straine directe au scazut la 4,89 miliarde de euro, jumatate din valoarea inregistrata in 2008, acoperind in proportie de 96,9% deficitul de cont curent. In 2008, nerezidentii au realizat investitii straine directe in Romania de 9,49 miliarde de euro.

De asemenea, investitiile straine directe nete au fost anul trecut de 3,5 miliarde de euro, companiile fiind nevoite sa aduca aport la capital de 1,4 miliarde euro pentru acoperirea pierderilor.