"Obiectivul nostru - si nu ne-am modificat inca obiectivul - este de a intra in zona euro in 2015. Aceasta nu inseamna, insa, ca ramanem cu acest obiectiv. Din aceasta criza am inteles, in primul rand, ca este relativ usor sa fii in zona euro, insa problema este daca o economie este pregatita pentru a fi in zona euro. In prima jumatate a anului viitor, vom face o evaluare cu toate partile responsabile si specialisti pentru a vedea daca vom revizui obiectivul de a fi in zona euro in 2015 sau daca mentinem acest obiectiv", a afirmat Basescu, potrivit Mediafax.

Seful statului apreciaza ca Romania poate pastra obiectivul oficial privind adoptarea euro.

"Pot spune ca, avand in vedere datele si tinta noastra de deficit bugetar pentru 2012, de 3% din Produsul Intern Brut, putem mentine acest obiectiv, deoarece in 2012 putem intra in ERM II, Mecanismul Ratelor de Schimb. Dar, chiar si daca putem, sa ne gandim cu foarte mare atentie ce ar insemna pentru Romania sa fie in zona euro daca statul, daca economia nu este bine pregatita pentru aceasta. In acest sens, sprijin ideea consolidarii guvernantei economice la nivel european", a spus presedintele.

El a afirmat ca Romania nu este afectata foarte mult de problemele zonei euro.

Citeste si:

"Nu pot spune cu hotarare ca este vorba de o criza in zona euro. Este criza in Grecia, in Irlanda sau poate in unul sau doua alte state. Dar nu putem spune ca este o criza a zonei euro deoarece statele pot, pentru moment, sa lupte impotriva ei. Nu putem spune ca Romania este efectata serios de ceea ce se intampla in zona euro. Doar atunci cand Grecia trecea prin cea mai dificila perioada s-a intamplat ceva in regiune, deprecieri ale monedelor, probleme legate de investitii, cauzate de lipsa increderii si altele. Am fost grav afectati de criza mondiala si de lipsa pregatirii in vederea luptei cu criza", a mentionat Basescu.

Decizia de a permite unei tari sa intre in ERM-2 are nevoie de unanimitatea statelor din zona euro, de acordul Bancii Centrale Europene si al Comisiei Europene.

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat in luna septembrie ca probabilitatea ca Romania sa nu poata intra in mecanismul ratelor de schimb in 2012, conditie obligatorie pentru intrarea in zona euro in 2015, este foarte ridicata, insa obiectivul trebuie mentinut ca semnal politic.