Numarul total al salariatilor a scazut cu 645.000 de persoane de la inceputul anului trecut, iar aproape trei sferturi din total sunt angajati care au parasit sistemul privat, majoritatea in 2009, in timp ce ajustarea in sistemul public s-a produs preponderent in acest an, potrivit Mediafax.

De la inceputul lui 2009, numarul de salariati a scazut cu 470.000 in sectorul privat, ceea ce reprezinta 73% din intreaga ajustare din piata muncii, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Numarul salariatilor din unitatile cu proprietate publica de interes national si local s-a diminuat cu 119.000 persoane, iar in alte unitati cu proprietate publica cu circa 49.000 persoane.

Pe parcursul anului trecut efectivul salariatilor a scazut cu circa 440.000 persoane, cu preponderenta in sectorul privat (381.000 persoane, respectiv 87% din reducerea totala din economie).

In sectorul privat, care detine o pondere de 65% in numarul total de salariati din economie, cea mai accentuata scadere a efectivului de angajati (-116.000 persoane) a fost inregistrata in ultimul trimestrul al anului trecut.

"In primele zece luni ale anului 2010, scaderea efectivului de salariati a cunoscut un ritm mai lent comparativ cu anul precedent, dar s-a mutat din sfera sectorului privat spre cea a sectorului public", a spus presedintele INS, Vergil Voineagu.

Pe intregul sector public (proprietate publica + proprietate publica de interes national si local), care detine circa 34% din numarul salariatilor, scaderea efectivului a fost de 88.000 persoane in primele zece luni din acest an, depasind cu circa 8.000 persoane reducerea din zona privata.

Cea mai accentuata scadere, de circa 43.000 persoane, a fost consemnata in trimestrul al treilea in unitatile cu proprietate publica de interes national si local.

La finele lunii septembrie, populatia ocupata a Romaniei era de 9,1 milioane persoane, la un numar de salariati de 6,46 milioane, in scadere cu 90.000 fata de primul semestru.

Basescu: In 2011 vom trece la o ajustare fina a salariatilor

Presedintele Traian Basescu a declarat ca in 2011 vor continua politicile de reducere a cheltuielilor, atat sociale cat si cu forta de munca, precizand ca daca in 2010 s-a facut o ajustare destul de bruta a numarului de salariati, anul viitor trebuie sa se treaca la ajustarea fina.

"Vor continua politicile de reducere a cheltuielilor, atat sociale cat si cu forta de munca. Daca in 2010 s-a facut o ajustare destul de bruta a numarului de salariati, in 2011 trebuie sa se treaca pe ajustarea fina", a spus Basescu.

El a mentionat ca Romania nu va ajunge "nici maine, nici poimaine" la o crestere economica de 8%, in contextul explicarii necesitatii flexibilizarii Codului Muncii. "N-o sa ajungem, nici maine, nici poimaine, la 8% crestere economica", a declarat Traian Basescu referindu-se la necesitatea de a flexibiliza Codul Muncii.

El a adaugat ca Romania isi va relua cresterea economica "lent si bazat, in primul rand, pe investitii si, mult mai putin, pe bule imobiliare si pe consum excesiv". "Deci, nu vor mai fi cresteri explozive, care sa absoarba rapid forta de munca si, atunci, daca nu intervenim acum, creand un avantaj si patronilor si salariatilor, riscul, ca, pe termen lung, foarte multi cetateni sa nu aibe platite contributiile sociale si de sanatate, creste. Deci, din acest motiv, in primul rand, pentru a proteja interesele celor aflati in campul muncii, trebuie sa flexibilizam Codul Muncii", a mai aratat seful statului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Merge bine piata muncii? Numarul somerilor, tot mai mic in 2019