Incepand cu 2007, anul probabil de integrare a Romaniei in UE, piata de energie electrica va fi deschisa suta la suta. Daca in momentul de fata piata este liberalizata integral numai pentru consumatorii industriali, peste un an si populatia va avea posibilitatea sa-si aleaga furnizorul preferat. Teoretic, ar fi al doilea exercitiu al consumatorilor captivi de a se descurca pe o piata in deschidere, dupa experienta Romtelecom.

Dupa 2002, conform contractului de privatizare cu firma greceasca OTE, Romtelecom ar fi trebuit sa intre in competitie reala pe segmentul telecomunicatiilor, dar se vede ca nici astazi nu este stingherita de concurenta pe telefonia fixa, pentru ca nu prea exista. Pe piata de electricitate se preconizeaza, asa cum spune Jean Constantinescu, presedintele IRE, ca va aparea un factor de echilibru, o institutie care-i va reprezenta pe unii dintre consumatorii casnici in alegerea furnizorului.

Chiar daca piata se va deschide suta la suta, vor ramane categorii de consumatori mai mici care nu-si vor schimba furnizorul, nu pentru ca nu vor dori, ci pentru ca nu vor putea, declara Constantinescu. Pentru acestia se va infiinta institutia Furnizorul de Ultima Optiune care-i va prelua automat. De asemenea, pretul la energia electrica va fi diferit pe regiuni, intrucat licitatiile vor fi organizate pentru fiecare zona in parte. De exemplu, pentru consumatorii captivi din Moldova, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va anunta si organiza o licitatie unde vor avea acces toti furnizorii din tara. In functie de criteriile stabilite, se va alege castigatotul care nu va fi obligat sa practice un pret anume, declara presedintele IRE. Cat de avantajoasa va fi aceasta procedura de achizitionare de energie electrica pentru consumatorii casnici vom vedea. Cel putin sa fie transparenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri